Korek, kůže či dřevo? Přírodní podlahy se proměňují

Andrea Berniová
6. 9. 2013 16:30
Korková či dřevěná podlaha, marmoleum a podlaha z kůže. Přírodní materiály jsou oblíbené
Kožená podlaha je přírodní a ekologická
Kožená podlaha je přírodní a ekologická | Foto: Aktuálně.cz

Při výběru nové podlahy je potřeba kromě jejího vzhledu a designu přemýšlet i o jejích vlastnostech, výhodách a nevýhodách. Výrobci a prodejci nabízejí mnoho typů podlah z různých materiálů. Kromě syntetiky to mohou být i podlahy z přírodních materiálů.

Korková podlaha výborně izoluje

Mezi přírodní podlahy patří například ta korková. Její nespornou výhodou jsou velmi dobré tepelně izolační vlastnosti a také výborná akustická izolace. Plovoucí korková podlaha je pružná, nabízí odolnost a tvarovou stálost. Výhodou je také snadná údržba i opravitelnost a poměrně nízká cena.

Korková podlaha nemusí být jen plovoucí. Vyrábějí se korkové lepené dlaždice či dřevěné podlahy s vloženým korkem.

Korek, to je vlastně kůra stromu - korkového dubu. Stromy ale nejsou ničeny.  Rostou dále, i když se jim kůra odebírá, mají dobrou schopnost regenerace. Korková podlaha je tak šetrná k životnímu prostředí.

Při výrobě podlah se korek lisuje a po pokládce je zafixován ještě lakem či olejem. Pokládka je rychlá a korková podlaha je navíc vhodná i pro podlahové vytápění.

Z čeho se skládá marmoleum?

Kromě korkové podlahy se mezi ty z přírodních materiálů řadí i marmoleum. Tato podlaha se skládá z obnovitelných surovin, tedy z lněného oleje, pryskyřice, dřevité moučky, vápence a přírodních pigmentů. Pod vrchní vrstvou podlahy vyrobené z této směsi se nachází ještě dřevovláknitá deska s korkovou vrstvou.

Marmoleum se vyrábí ve formě lamel a čtverců různých barev. Díky kvalitním přírodním pigmentům je zajištěna barevná stálost podlahy. Výhodou je i odolnost proti otěru, snadná údržba, dobrá izolace, měkký došlap, pružnost a pocit, tepla, který podlaha zajišťuje. Marmoleum se hodí i do interiérů obývaných alergiky a astmatiky.

Zkuste podlahu ze dřeva či z kůže

Klasikou mezi podlahami z přírodních materiálů je dřevěná podlaha. Kromě přírodního vzhledu nabízí také dlouhou životnost, snadnou údržbu, akustickou izolaci a elasticitu. Nevýhodou je ale cena. Dřevěná podlaha bývá oproti jiným podlahovým krytinám dražší.

Na výběr jsou prkna z různých typů dřevin v odlišných barevných odstínech. Oblíbené jsou různé druhy dubů, ale sehnat se dá například i americký ořech, kanadský javor, třešeň či jasan.

Méně obvyklým typem přírodní podlahy je kožená podlaha. Vyrábí se z recyklované kůže. Povrchová úprava se pak provádí pomocí oleje e tvrdých vosků. Mezi vlastnosti kožené podlahy patří pevnost, pružnost, dlouhá životnost a také snadná údržba. Podlaha je příjemná na dotek.

 

Právě se děje

Další zprávy