Konev nebo automatické zavlažování. Jak zaléváte vy?

Andrea Berniová
22. 5. 2012 6:20
Zahrada potřebuje vaši péči, nezapomínejte ji dostatečně zavlažovat
Zajímavým detailem je řešení záhonů, které jsou zapuštěné do trávníku.
Zajímavým detailem je řešení záhonů, které jsou zapuštěné do trávníku. | Foto: LandART

Víte, jak správně zavlažovat zahradu? Právě během horkých jarních a letních dní je nezbytné zahradu dostatečně zalévat. Pokud jste zakládali nový trávník a chcete se o něj správně starat, právě pravidelné zavlažování je nejdůležitější. Kromě vody potřebuje trávník ale také pravidelně sekat. Když ho sekačkou nezkracujete dostatečně často, začne řídnout a váš „zelený koberec" už nebude dokonalý.

Nezapomínejte na skleník

Zalévat samozřejmě musíte nejen trávník, ale také další rostliny na zahradě. Okrasné a ovocné stromy a keře, ovocné, zeleninové i okrasné záhony. Nezapomínejte na rostliny ve skleníku či fóliovníku. U těch navíc hrozí větší riziko, že je slunce spálí, proto by skleněná výplň skleníku neměla být zcela průhledná. Můžete ji potřít vápnem nebo koupit rovnou skleník s neprůhlednými skleněnými tabulkami.

Automatické zavlažování zalévá samo

Zavlažovat zahradu můžete několika způsoby. Už poněkud zastaralým způsobem je zalévání z konve. Dále můžete použít hadici, s níž budete obcházet zahradu. Především při zalévání trávníku jistě oceníte rozprašovač na konci hadice, který proud vody rozprostře do většího prostoru. Trávník je tak zaléván rovnoměrněji.

Ale co když jedete na dovolenou a nemáte nikoho, kdo by vám zahradu chodil každý večer zalévat? Pak oceníte automatické zavlažování. Díky tak zvaným zavlažovacím hodinám se voda spustí sama a obdélníkové nebo rotační zavlažovače se postarají o to, aby vaše zahrada nevyschla. Na zavlažovacích hodinách můžete nastavit zalévání i třikrát denně. Automatické zavlažování ale nemusíte používat, jen když nejste doma.

Oceníte ho i tehdy, pokud nemáte večer čas nebo vás zalévání zkrátka nebaví. Jestli nechcete před každým sekáním trávy odklízet hadice, na kterých jsou zavlažovače umístěné, pořiďte si podzemní rozvod vody.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na zavlažování vaší zahrady.

 

Právě se děje

Další zprávy