Koberec vybírejte i podle celkového zařízení interiéru

Andrea Berniová
13. 7. 2012 10:45
Pokud chcete podlahu, která nestudí a dobře izoluje, zvolte koberec

Jak má vypadat vaše podlaha? Chcete dlažbu, nebo dřevěnou podlahu? Marmoleum, nebo dokonce koženou podlahu? A co třeba koberec? Možná vám nepřipadá jako nejlepší řešení. Dnes jsou moderní jiné typy podlah. Přesto ale na koberec nezapomínejte. Může být vhodnou podlahovou krytinou právě pro vás.

Jaké výhody nabízí? Především velmi dobře akusticky izoluje a také nestudí, jako tomu může být třeba u dlažby. To oceníte obzvlášť v zimě, kdy chození po dlažbě není zrovna příjemné (pokud tedy nemáte podlahové vytápění).

Na kobercích se nechoulí prach. Přesto nejde o příliš vhodné řešení pro alergiky. Prach se totiž v koberci drží a vysáváním se nemusí odstranit úplně. Na to je potřeba myslet, když se rozhodujete pro toto řešení.

Čím střízlivější, tím lepší

Při vybírání barvy a vzoru koberce se držte spíše při zemi. Obzvlášť pokud ještě přesně nevíte, jaké budete pořizovat doplňky. Příliš pestrý koberec s divokými vzory si žádá, aby byl zbytek zařízení interiéru velmi střízlivý. K pestrému koberci se nemusí hodit tapety, které zdobí vaše stěny, závěsy nebo potah sedací soupravy. Je proto lepší přemýšlet dopředu. Abyste nakonec nezjistili, že se k novému koberci nehodí skoro nic.

Podlaha je základem interiéru a také velkou investicí. Informujte se u prodejce, pro jaký typ zátěže a do jakých místností je vámi vybraný koberec vhodné umístit.

Kusové koberce vypadají dobře

Pokud přemýšlíte, jak vyřešit předěly mezi jednotlivými místnostmi (a tedy různými typy koberců), můžete zkusit položit jeden typ koberce do všech místností.

Pokud tedy najdete takový, který bude korespondovat se zařízením každé z nich. Oblibu si získávají také kusové koberce, tedy ty, které zakryjí jen část podlahy. Často dokážou vhodně oživit interiér.

 

Právě se děje

Další zprávy