Koberec akusticky izoluje a nestudí jako dlažba

Andrea Berniová
21. 11. 2012 11:00
Víte, jak vybrat koberec? Bude se od něj odvíjet celé zařízení interiéru, raději tedy nevybírejte výrazné vzory

Koberec jste v dřívějších dobách mohli najít skoro v každém domě či bytě. Dnes se bez něj často obejdeme a raději volíme dlažbu, laminátovou podlahu, anebo tu ze dřeva či jiných přírodních materiálů. Takové typy podlah často vypadají moderněji.

Koberec má ale také své výhody. Dokáže velmi dobře akusticky izolovat a nestudí - na rozdíl od dlažby. Pokud doma nemáte podlahové topení, zřejmě se po studené dlažbě bosi neprojdete, alespoň v zimě. Koberec je pro chození naboso velmi příjemný.

Pozor na výrazné barvy

A jaký koberec vybrat? Najdete mnoho barev, rozměrů i vzorů. Se vzory a výraznými barvami buďte raději opatrní. Koberec je základem interiéru. Pamatujte, že veškeré doplňky a možná i barvu stěn budete vybírat podle něj. Když zvolíte výrazný koberec, hledejte raději střízlivější doplňky. Pokud naopak koupíte koberec neutrální a nepříliš výrazné barvy, nemusíte se při výběru doplňků tolik omezovat.

Jestli chcete celoplošný koberec, nechte si ho rozhodně položit od profesionálů, nepouštějte se do toho sami, pokud už nemáte zkušenosti. Nebudete se pak muset dívat na křivě uříznutý koberec a viditelné boule na něm.

Nemusíte mít jen celoplošné koberce - můžete svou podlahu ozvláštnit také jen menšími koberečky, které umístíte třeba k posteli nebo k sedací soupravě. Menší koberec ve veselých barvách dokáže oživit i jinak nudně vypadající interiér.

Pokud ale máte doma alergika, nemusí být koberec příliš vhodný. Drží se v něm prach a nečistoty, které běžný vysavač nemusí dokonale odstranit. Vzniká tak ideální prostředí pro roztoče.

 

Právě se děje

Další zprávy