Knihovny ještě nevyšly z módy, pořiďte si nějakou

Andrea Berniová
5. 3. 2012 4:38
Dobře uspořádaná knihovna usnadní hledání a knihy, o které se pečuje, vydrží dlouho
Foto: Ludvík Hradilek

Dříve byly domácí knihovničky skoro v každém obývacím pokoji. Dnes už je to jinak. Ale dobře vybraná knihovna a v ní úhledně srovnané knihy dodají každému pokoji útulnější vzhled. Knihovnu můžete mít s dvířky nebo bez nich. Musíte ale počítat s tím, že do knihovny bez dvířek se dostane více prachu.

Rozestupy mezi jednotlivými poličkami se liší. Můžete si nechat vyrobit knihovnu na míru podle velikosti knih, které do ní hodláte umístit. Pokud rádi a často v knihkupectví kupujete nové knihy, pořiďte si o něco větší knihovnu, než potřebujete nyní, aby se našlo místo i na nové přírůstky. A jestli máte knih opravdu hodně, tak proč si nepořídit velkou knihovnu rovnou po celé jedné stěně místnosti?

O knihy je potřeba se starat

Pokud nechcete, aby všechny knihy brzy vypadaly stejně - tedy vybledle - určitě nedávejte knihovnu na místo, kam po velkou část dne svítí slunce. Hřbety knih by brzy přišly o svou barvu. Knihy také nesnášejí vlhké prostředí. Jejich listy brzy nasají vlhkost ze vzduchu a zvlní se. Také pozor na pachy. Až si jednou budete chtít v klidu otevřít knihu, určitě vás nepotěší zápach kouře nebo smaženého jídla, který nedávno absorbovala. K očišťování knih od prachu se nejlépe hodí široký čistý malířský štětec, kterým knihy otřete. Prachovka totiž prach jen rozvíří a ten se vzápětí na knihách usadí znovu.

Jak je rozmístit do knihovny?

Co se týče umisťování knih, je nejlepší stavět je nastojato a dávat ty těžší do spodních poliček. Nábytek totiž také nemusí vydržet všechno. Efektně působí knihy srovnané podle velikosti, ale někomu více vyhovuje tematické řazení. Zajímavým prvkem vaší knihovny může být zarážka na knihy.

Nejenže její pomocí můžete oddělit hororové knihy od těch kuchařských, ale působí i jako moderní doplněk. Můžete koupit třeba zarážky vyřezávané ze dřeva do podoby zvířat, ale i kovové. Ty znázorňují člověka jakoby podpírajícího knihy, které bude zarážka držet.


 

 

Právě se děje

Další zprávy