Keramická dlažba je odolná a hodí se nejen do koupelny

Andrea Berniová
25. 3. 2013 13:00
Dlaždice se prodávají v různých provedeních, barvách, velikostech a tvarech. Vybere si každý
Pořiďte si keramickou dlažbu, třeba do kuchyně
Pořiďte si keramickou dlažbu, třeba do kuchyně | Foto: Aktuálně.cz

Vybrat novou podlahu není jednoduché a při stavbě nebo rekonstrukci domu či bytu se takové volbě nelze vyhnout. Na výběr je ale tolik typů podlah s různými vlastnostmi: dřevěná, vinylová a kožená podlaha, linoleum či marmoleum a další.

Podlahu je třeba vybírat podle jejích vlastností a následného využití.

Dlažba vypadá jako dřevo

Oblíbeným typem podlahy je keramická dlažba. Jednou z jejích výhod je to, že se dá poměrně snadno kombinovat se zařízením interiéru - na rozdíl od dřevěné podlahy. Ale i keramická dlažba může vypadat jako dřevo, nebo třeba jako kámen.

Právě imitace přírodních materiálů jsou dnes čím dál oblíbenější. Někteří výrobci nabízejí dlažbu, která dřevo imituje opravdu věrohodně, včetně odlišností v barvách a textuře jednotlivých dlaždic.

Rozumí si s podlahovým vytápěním

Nejčastěji se s dlažbou setkáme v koupelnách a kuchyních. Důvod je jasný: neublíží jí vlhkost a nečistoty se z ní dají snadno odstranit. Keramické obklady a dlažby jsou dostupné v mnoha různých barvách a texturách. Dlažba je odolná vůči mechanickému poškození. Její nevýhodou je špatná akustická izolace.

Dlažba také studí, což bývá problém obzvlášť v koupelně. Řešením je v tomto případě podlahové topení, které je právě pod dlažbu, která má dobrou tepelnou vodivost, vhodnější než třeba pod dřevěnou podlahu.

Jednotlivé dlaždice se vyrábějí v mnoha různých rozměrech a tvarech. Sehnat se dají opravdu malé keramické čtverečky, ale i velkoformátové dlaždice. Mohou mít také tvar obdélníku či trojúhelníku. Ze záplavy barev, vzorů a tvarů si vybere každý.

 

Právě se děje

Další zprávy