Kde šetřit při stavbě domu, aby se úspory vyplatily

td
31. 1. 2012 9:58
Přehnané šetření na stavbě nového domu se může v budnoucnosti vymstít, jak na to?
Nejbohatší čínská vesnice Chua-si slaví padesát let od svého založení. Každá rodina zde vlastní dům, auto, na účtech má 250 tisíc dolarů a užívá si bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Na snímku: stavba dalšího domu pro další úspěšnou rodinu z Chua-si.
Nejbohatší čínská vesnice Chua-si slaví padesát let od svého založení. Každá rodina zde vlastní dům, auto, na účtech má 250 tisíc dolarů a užívá si bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Na snímku: stavba dalšího domu pro další úspěšnou rodinu z Chua-si. | Foto: Reuters

Kdo by si nepřál bydlet ve vlastním novém domě, který bude přesně vyhovovat všem tajným přáním a představám. V cestě tomuto snu však často stojí vysoké výdaje, které s procesem výstavby domu vždy souvisí. Každá koruna se hodí, právě v případě novostavby je však nasnadě značná opatrnost. Přílišné šetření by se totiž b budoucnosti mohlo ošklivě vymstít. Přesto lze na správných místech ušetřit, jen stačí vědět, kde.

Prvním krokem k levnější stavbě je zjištění, na čem se rozhodně šetřit nevyplatí. Do této kategorie patří pevné a kvalitní základy, nosná konstrukce a podrobná dokumentace. Už při plánování typu a vzhledu domu se hodí přihlížet k finančně méně náročné variantě. Nejlevnější cestou je jednoduchý obdélníkový tvar domu, který lze poměrně snadno vytopit a má nižší tepelné ztráty. S tím souvisí i celková zastavěná plocha, zbytečně prostorné chodby také ubírají značné množství tepla.

Velkou položkou při stavbě domu je podsklepení. Pokud je tedy primárním cílem ušetřit, preferujte úložné prostory v podkroví nebo v obytné ploše domu. Pár korun zachrání také menší počet prosklených ploch nebo levnější interiérové dveře, u kterých tolik nezáleží na vzhledu a materiálu. Pokud máte možnost zastat část práce svépomocí, určitě ji využijte, stavební práce totiž stojí nemalé peníze. Při financování může pomoci také dotace, mezi učebnicové příklady patří projekt Zelená úsporám, který podporuje ekologické stavby.


 

Právě se děje

Další zprávy