Kape vám za krk? Vyberte vaší střeše nový kabát

td
3. 2. 2012 11:01
Při výběru krytiny je vhodné zohlednit zkosení střechy, styl domu, ale i umístění
Tondach, bobrovka režná
Tondach, bobrovka režná | Foto: Tondach

Střecha nad hlavou už od pradávna symbolizuje bezpečí a domov. Při jejím výběru bychom proto měli dbát na zajištění bezpečnostních standardů, ale i odolnosti a životnosti. Trh nabízí hned několik variant střešních krytin, kromě jiného také záleží na tom, zda se jedná o plochou, nebo šikmou střechu. Každá stavba se vyznačuje vlastními specifiky, podle kterých by se měl řídit i výběr tašek.

Plochou střechu proměňte v zahradu

Samostatnou kapitolu tvoří ploché střechy domů. Vzhledem k náporu sněhu se příliš nehodí do horských oblastí, vrstva sněhové pokrývky sama nespadne a je nutné ji odstraňovat. Pro tento typ střechy se nejčastěji používá pokrytí plechem nebo mědí, zajímavým řešením je také zelená střecha. Osázení střechy domu zlepšuje celkovou tepelnou izolaci a navíc nabízí další prostor, na kterém lze zřídit i malou terasu.

Klasika vede, co zkusit něco nového

Majitelé šikmých střech si mohou vybírat ze širšího spektra krytin. První místo v oblíbenosti si stále drží pálené tašky s vysokou odolností vůči počasí a dlouhou životností.

Podobnou variantu představují betonové tašky, které vydrží bez poškození klidně i sto let. I u šikmých střech lze použít plechovou krytinu, ta se navíc věrně podobá taškám. Její výhodou je nízká hmotnost a přitom dobrá odolnost a velmi snadná pokládka, za kvalitní zpracování si ale připlatíte.

Milovníci přírodních materiálů ocení vlastnosti břidlice, která se už však řadí do vyšší cenové kategorie. Pro pokládku je nutné zajistit školeného odborníka, odměnou však bude vysoce elegantní a luxusní vzhled.

 

Právě se děje

Další zprávy