Je váš hromosvod v pořádku? Nezapomínejte na revizi

Andrea Berniová
21. 5. 2013 15:40
Hromosvod je jediná ochrana domu před ničivou silou blesku. Nepodceňujte údržbu
Hromosvod ochrání dům před blesky
Hromosvod ochrání dům před blesky | Foto: Reuters

Období jarních a letních bouřek je zase tady. Dům může před zásahem blesku ochránit jedině hromosvod neboli bleskosvod. Jeho kontrolu proto není dobré podceňovat.

To, že je na domě připevněný hromosvod, ještě neznamená, že je dům dostatečně chráněn. Je potřeba nechat hromosvod proměřit revizním technikem. Ten zjistí, zda je funkční a zda si tak dokáže s bleskem poradit.

Revize hromosvodu je důležitá

Doporučuje se nechat si provést revizi alespoň jednou za pět let. Když hromosvod nefunguje tak, jak má, nemusí blesk správně odvést do země. Po zasažení domu tak může dojít k požáru, anebo ke zničení elektroinstalace v domě.

Zda je hromosvod v pořádku, se nepozná pouhým pohledem. Skutečně je potřeba provést měření, které odhalí možné závady.

Na střeše domu se nachází jímací zařízení. Z něj se elektrický výboj dostane do země, a to díky svodům. Pokud je ale na hromosvodu závada, nemusí to takto fungovat. Důležité je právě neporušené spojení se zemí, tedy s uzemňovací soustavou, která bleskový proud bezpečně rozvede do země.

Hromosvod dnes často bývá ze slitin hliníku. Jen odborná firma, která má příslušné oprávnění, ho může instalovat, nebo na něm provádět revizi.

Mít na domě hromosvod dnes není povinné. Musejí ho mít především školy, nemocnice či činžovní domy. Přesto se nemusí vyplatit spoléhat na štěstí, nebo na to, že blesk případně udeří do nejvyššího domu v ulici, který hromosvod má.

Proč se bát každé bouřky? Díky hromosvodu, který prošel revizí, se můžete doma cítit bezpečně.

 

Právě se děje

Další zprávy