Je bezpečné koupit nemovitost z dražby?

TD
7. 12. 2011 4:32
Vyplatí se nakupovat reality ve veřejných dražbách?
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Existuje mnoho možností, jak najít nemovitost vhodnou ke koupi. Pro ty, kteří hledají pohodlný nákup domu bez zbytečných starostí, je ideální nabídka realitní kanceláře, pro šetrné zájemce se pak nabízí koupě od soukromých osob bez nutnosti platit provizi makléři. V poslední době je však na vzestupu ještě další varianta - veřejná aukce nemovitostí, při které lze s trochou štěstí ušetřit značnou částku.

Zákon rozlišuje celkem dva druhy veřejných aukcí - dobrovolnou a nedobrovolnou, která nahrazuje finančně náročnou a vleklou exekuci. Zatímco objektem nedobrovolné dražby bývají zejména zabavené byty a domy, dobrovolná aukce nabízí reality, které jejich vlastník zamýšlí co nejrychleji prodat. Výhodou této varianty prodeje nemovitostí je totiž poměrně rychlé jednání a často i vyšší výnos. I přesto jsou aukce z vůle vlastníka v České republice spíše raritou, dražba si totiž stále ještě zachovává punc čehosi vynuceného a násilného.

Počet nedobrovolných dražeb oproti tomu neustále stoupá. Důvodem je neschopnost lidí splácet své dluhy ve spojení s dopady ekonomické krize na podnikatele. Banky začínají vymáhat své pohledávky zpět a dlužníci jsou často nuceni postoupit svůj dům, či byt do dražby. Právě proto se však běžní zájemci zdráhají zabavenou nemovitost koupit. Dražené domy tak většinou končí v rukou soukromých investorů, kteří je získají za velmi výhodnou cenu.

 

Právě se děje

Další zprávy