Jaký plot vybrat? Můžete mít dřevěný, ale i kovový

Andrea Berniová
21. 8. 2012 8:41
Při výběru plotu uvažujte nejen o jeho vzhledu, ale i o tom, kolik soukromí vám dopřeje

Vybíráte plot? Možností je spousta. Můžete mít plot z dřevěných planěk. V pravidelných intervalech se mezi nimi nacházejí kovové, anebo zděné sloupky. Je na vás, jakou barvu planěk zvolíte. Měla by ale ladit s jinými dřevěnými prvky vašeho domu - například s rámy oken či s dveřmi. Odstup planěk vybírejte podle toho, jaké jsou vaše požadavky na soukromí. Plaňky mohou být umístěné těsně u sebe. Díky nim zůstane vaše zahrada skryta před pohledy okolí.

Chcete být originální?

Kromě dřevěného plotu můžete mít také kovový. Ten se často skládá z jednotlivých kovových tyček. Jejich vrcholy mohou být upraveny do různých tvarů. Pokud chcete mít opravdu originální plot, nikoli sériový, zadejte výrobu kovového plotu například umělecké kovárně, pokud se nějaká nachází ve vašem okolí.

Zeď, anebo rostliny?

Další možností je zděný plot. Jde o klasickou zeď, která váš pozemek dokonale skryje před okolím. Může ale vypadat příliš stroze a narušit přírodní ráz zahrady. Opakem je živý plot. Nejde ale jen o jednotlivé stromečky nasázené hned u pletiva. Živý plot můžete vytvořit od základu. Ke kovové síti se nasázejí popínavé rostliny, které zanedlouho pokryjí celou síť a opět vám tak nabídnou dostatek soukromí. Živý plot si můžete nechat vytvořit od specializované firmy.

Automatická vrata ovládáte na dálku

A jak vyřešit vstup či vjezd na pozemek? Můžete mít klasická vrata. Čím dál oblíbenější jsou ale dnes automatická vrata a brány. Fungují na dálkové ovládání, při jejich otevírání a zavírání tak ani nemusíte vylézt z auta. To oceníte například v dešti. Vrata se po stisknutí příslušeného tlačítka odsunou do strany. Pokud máte dvoukřídlou bránu, otevře se dovnitř.

 

Právě se děje

Další zprávy