Jakou barvou vymalovat? Nápad je jen začátek

Andrea Berniová
31. 10. 2013 14:45
Zjistěte, které barvy se nejlépe hodí do různých místností a jak ochránit vybavení bytu.
<b>Modrá</b>
<b>Modrá</b> | Foto: www.dulux.cz

Díky úpravě stěn se vzhled interiéru může od základů změnit - k lepšímu. Například výmalba dokáže s místnostmi divy. Vymalovat celý byt bývá poněkud náročné, ale výsledek bude stát za to.

Výrazné barvy mohou vypadat originálně, ale je vždy potřeba přemýšlet o tom, zda se hodí k vybavení místnosti.  Jinak po dokončení náročného malování možná zjistíme, že současné vybavení se k nově upraveným stěnám nehodí.

Stačí si domů přinést vzorník barev z obchodu a přikládat ho na zeď či k vybavení místností. Takto se dá lépe zjistit, zda si bude vybraná barva s vybavením místnosti rozumět.

Pozor na přílišnou sytost barev. Tmavé barvy způsobí, že bude místnost vypadat menší. Ty světlé ji naopak opticky zvětší.

Která barva se nejlépe hodí do kuchyně?

Barvy na nás mohou působit různě. Oranžová například podporuje chuť k jídlu, hodí se tedy k výmalbě kuchyně. Obecně je dobré vybírat pro kuchyň veselé barvy, třeba žlutou či zelenou. Pozitivně vypadající kuchyně nám může každé ráno zvednout náladu. Veselé barvy se hodí i do dětských pokojů.

Není ale radno to s výrazností výmalby přehnat, aby křiklavé odstíny dítě nerozptylovaly při učení či usínání. Vhodné jsou například světlejší odstíny zelené, fialové či růžové. Do ložnice se dobře hodí modrá či zelená barva. Zelená je vhodná i do obývacího pokoje, stejně jako třeba žlutá či fialová. Je lepší vyhnout se tmavým odstínům.

Nakupte štětce a válečky, ale i fólii

Výběrem barev to ale nekončí - budeme potřebovat další pomůcky, například štětce, nádoby na barvy či válečky. Práce s válečkem je relativně snadná a rychlá. Navíc může být vybaven teleskopickou tyčí, takže se s ním dostaneme i na hůře přístupná místa. Bez štětců se ale pravděpodobně stejně neobejdeme - domalujeme jimi například rohy místností či záhyby, do nichž se váleček nedostane. Nejlepší jsou štětce z přírodních štětin. Další užitečnou pomůckou jsou houbičky neboli polštářky.

Malování by měla předcházet příprava terénu. Pokud jsou místnosti už zařízené, je potřeba veškeré vybavení odstěhovat, anebo přikrýt. Krycí fólie se dají sehnat v hobby marketech, ale nejen tam. Fólii připevníme nábytku či stěnám papírovou lepicí páskou, která nezanechává stopy. Zakrýt by se měl nábytek, okno i podlaha. Nedojde tak k poničení vybavení a také úklid po malování bude jednodušší. Před nanesením barvy by zeď měla být rovná - nerovnosti či praskliny se dají spravit sádrou či tmelem.

Kromě výmalby se dají zdi ozvláštnit ještě třeba tapetami či samolepkami.

 

Právě se děje

Další zprávy