Jaké komíny existují a proč je jejich kontrola důležitá

Andrea Berniová
14. 10. 2013 15:35
Je lepší cihelný, nebo nerezový komín? Dejte si pozor na každoroční kontrolu komína
Komín nechte zkontrolovat každý rok
Komín nechte zkontrolovat každý rok | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Komín musí být kvalitní a před topnou sezonou vždy v perfektním stavu. Odvádí totiž z domu nebezpečné látky, které dokážou způsobit otravu. Může dojít i k požáru.

Existuje několik typů komínových systémů. Oblíbené jsou cihelné a nerezové komíny. Montáž i demontáž nerezového komínu je jednodušší. Tento typ komínu má také nižší hmotnost, takže nepotřebuje nosný základ. Nevýhodou ale je kratší životnost než u cihelného komína. Kromě toho bývá nerezový systém dražší.

Cihelný komín je bezpečnější

Montáž cihelného komínu už není tak jednoduchá a bez nosného základu se neobejde. Výhodou oproti nerezovému systému je ale delší životnost a nižší cena. Cihelný komín také nabízí větší bezpečnost. „Vedle cihelných a nerezových komínů tvoří další skupinu betonové komíny, dále např. komíny z plastu nebo hliníku, které mají obvykle specifické použití," říká Tomáš Drobník z firmy Ciko.

Kromě životnosti a ceny je potřeba při výběru komínového systému také zvážit, pro jaká paliva je vhodný. Ne všechny komínové systémy bývají v tomto ohledu univerzální. Záleží na komínové vložce. Plastové vložky se hodí pro plynové kondenzační kotle, klasické šamotové vložky se většinou hodí pro všechny druhy paliv, nejsou ale vhodné pro přetlakový provoz, tedy pro spotřebiče s ventilátorem u výstupu.

"U nerezových vložek je důležité správné materiálové provedení, nicméně obecně jsou použitelné pro všechny druhy paliv a při použití těsnění i pro přetlakový provoz. Nejuniverzálnější jsou potom izostatické šamotové vložky, které jsou při správné konstrukci komínového tělesa použitelné ke všem typům běžných spotřebičů a pro všechny druhy paliv," dodává Tomáš Drobník.

Komín si nechte zkontrolovat každý rok

Podle vyhlášky by si každý měl nechat jednou do roka komín zkontrolovat, nejlépe před topnou sezonou.

"Provede se čištění spalinové cesty a zkontroluje se průchodnost komína. Komínové těleso se prohlédne, zjistí se jeho stav. Zdivo musí být nenarušené. U komínů na tuhá paliva nesmí být průduch zadehtován a saze musí být odstraněny. Pozornost by měla být upřena i na kouřovody a jejich napojení, i ty jsou často v havarijním stavu," popisuje Jiří Žák z Kominictví Žák.

Pokud komín není pravidelně kontrolován, může dojít k jeho ucpání a následně k otravě oxidem uhelnatým, anebo k požáru.

Když je komín ve špatném stavu, měla by proběhnout jeho rekonstrukce. Rekonstruovat se může třeba jen nadstřešní část, ale také celý komín pomocí vložkování nerezovými trubkami.

"Pokud to dispozice domu dovolí, je nejlepším řešením demolice stávajícího komínu a následná výstavba nového. Stavba nového vyjde na srovnatelné peníze jako vložkování a frézování. Výhodou je však fakt, že nový komín kvalitnější než ten opravený," dodává Jiří Balda z firmy Komíny CZ.

 

 

Právě se děje

Další zprávy