Jak zvýšit požární odolnost domu? Tohle musíte udělat

Andrea Berniová
3. 5. 2013 18:00
Existují opatření, která zpomalí šíření požáru v domě
Požár dokáže velmi rychle zničit celý dům
Požár dokáže velmi rychle zničit celý dům | Foto: HZS Ústeckého kraje

Oheň dokáže velmi rychle ničit. Proto se vyplatí zajistit, aby před jeho šířením byl dům co nejlépe chráněn. Není to tak těžké, jak se zdá. Kde ale začít?

S ohněm manipulujte opatrně

Nejdůležitější je samozřejmě prevence, tedy opatrnost při manipulování s otevřeným ohněm, při přikládání do krbových kamen či při vaření a pečení. Důležitá je pravidelná kontrola průchodnosti komína, ale i funkčnosti hromosvodu. Pokud však k požáru přece jen dojde, existují způsoby, jak jeho šíření zpomalit. Pomohou žáruvzdorné materiály.

Stěny mohou požáru odolávat

Obvodové stěny domu mohou být vůči požáru odolnější, a to díky speciálním druhům izolace. Oheň si pak se stěnami tak snadno neporadí. Sehnat se dají i protipožární sádrokartonové desky, takže i vnitřní stěny domu mohou ohni odolávat lépe. Podobné je to se stropy či stropními podhledy.

Protipožární okna a dveře

I dveře bývají protipožární. Nejlepší jsou ty ocelové, mohou být ale také dřevěné, a to plné či prosklené. Nezapomeňte na protipožární zárubně. Také okna mohou lépe odolávat požáru. Bývají taktéž ocelová i dřevěná, a to jednokřídlá i dvoukřídlá. Je možné je vyrobit na míru v různých rozměrech a s různou povrchovou úpravou.

Pokud doma uchováváte cenné dokumenty, šperky, anebo větší částky peněz, je rozumné uložit je do ohnivzdorného trezoru.

Nemělo by se zapomínat na požární hlásič. Když zaznamená kouř, hlasitě na něj upozorní obyvatele domu. To je dobré obzvlášť v noci. V každém domě by pak měl být alespoň jeden malý hasicí přístroj.

S ohnivzdornými prvky může být stavba domu o něco dražší. Budete mít ale jistotu, že jste pro ochranu domu před požárem udělali vše.

 

Právě se děje

Další zprávy