Jak zařídit malou místnost? Stačí dobře využít prostor

Andrea Berniová
6. 8. 2012 9:41
Několik zajímavých triků vám pomůže získat v malém pokoji víc místa. Můžete ho i opticky zvětšit
I malá místnost se dá efektivně využívat
I malá místnost se dá efektivně využívat | Foto: Panel Plus

Přemýšlíte, jak zařídit malou místnost ve vašem bytě či domě tak, aby se do ní vešlo dost věcí, a přesto byla poměrně prostorná? Existuje několik možností, jak takový pokoj efektivně využít.

Nejdůležitější je neplýtvat místem. Proč mít pokoj plný velkých skříní, když je možná ani nepotřebujete? Jsou plně využité, nebo by stačila jen část z nich? Je přece lepší mít v pokoji dvě zaplněné skříně, než čtyři poloprázdné.

Vyberte ten správný nábytek 

Pokud nechcete, aby veškeré místo zabral nábytek, zkuste si pořídit jiný než ten klasický. Co třeba vestavěné skříně? Dokážou místo využít efektivně - od podlahy až ke stropu. Není problém umístit je i pod šikmý strop. Navíc mívají posuvné dveře, takže okolo sebe nepotřebují další místo jako skříně.

Můžete mít i klasické skříňky, zkuste je ale pověsit na zeď. Právě díky závěsnému nábytku ušetříte spoustu místa na podlaze. Ta se navíc neponičí a bude se lépe uklízet. Dost místa zabere postel, obzvlášť dvojlůžko. Pokud máte dost vysoké stropy, může být řešením patrová postel. Pod ní se pohodlně vejdou třeba skříňky nebo další úložné prostory.

Místnost opticky zvětší fototapeta či zrcadlo

Malou místnost také můžete opticky zvětšit. Pomůže třeba velké zrcadlo na jedné ze stěn. Pokud by vám zrcadlo nevyhovovalo, zkuste jednu ze stěn vymalovat tmavším odstínem než ty ostatní. To stěnu opticky oddálí.

Efektní je i fototapeta, například s obrázkem krajiny. I podlaha hraje svou roli. Nejen jeden pokoj, ale celý byt bude vypadat větší, když do všech jeho místností použijete jeden typ podlahy. Interiér tak nebude tolik „rozdělený", to vzbudí dojem většího prostoru.

 

Právě se děje

Další zprávy