Jak vybrat plastová okna? Vždy chtějte kvalitu

Andrea Berniová
27. 8. 2013 13:35
Výrobce by měl poskytnout dostatek informací o vlastnostech oken
Vyměňte stará okna za plastová.
Vyměňte stará okna za plastová. | Foto: Panel Plus/ totostudio

Pokud jsou okna ve špatném stavu, může docházet k významným tepelným ztrátám. Vyplatí se proto výměna oken za nová. Ta by měla lépe izolovat, nepustit teplo ven z interiéru a chlad dovnitř. Tím se sníží výdaje za vytápění.

Kromě tepelné izolace a moderního vzhledu je u nových oken výhodou i akustická izolace. Přes dobře těsnící okna pronikne méně hluku.

Vyžádejte si dostatek informací

V poslední době jsou oblíbená plastová okna, a to nejen pro svůj moderní vzhled. Díky dekoru mohou vypadat jako dřevěná a hodí se tak i do interiérů zařízených v klasičtějším stylu. Nová plastová okna bývají ale poměrně vysokou investicí, proto je potřeba výběr oken a jejich výrobce dobře zvážit.

"Při výběru plastových oken a dveří sledujte především nabízené funkční parametry. Ty by vám měl sdělit výrobce či dodavatel oken a dveří," říká Lukáš Ondřej, obchodní ředitel společnosti PVC OKNA s.r.o. Důležité jsou informace o typu konstrukce, počtu komor a těsnění, tloušťce stěn profilů či třídě úspornosti oken. U skel se uvádí prostupnost tepla a typ izolačního zasklení (např. dvojsklo či trojsklo). Trojskla nabízejí lepší izolační vlastnosti než dvojskla, a to až o 55 %. Avšak do interiéru propustí méně světla a tepla.

"Základem kvalitních plastových oken jsou především špičkové komponenty, ze kterých je okno sestaveno. Sledujte, zda pochází od renomovaných výrobců a značek, dbajících na kvalitu používaných materiálů," radí Lukáš Ondřej. Kvalita oken se dá odvodit také od délky záruky, která je na ně poskytována.

Jak se plastová okna liší od dřevěných a hliníkových?

Kromě plastových oken je možné zvolit ještě dřevěná či hliníková okna. Každý typ oken nabízí trochu jiné vlastnosti a také jejich cena se liší.

"Hliníková okna jsou nejdražší, mají horší prostup tepla, ale jsou nejodolnější proti namáhání a poškození. Lze z nich realizovat nadrozměrné konstrukce. Dřevěná okna jsou dražší než plastová a levnější než hliníková. Svými izolačními vlastnostmi se blíží plastovým oknům, ale je potřeba je pravidelně natírat, aby neztratily své vlastnosti. Plastová okna jsou v porovnání nejlevnější, mají větší omezení, co se týče velikosti vyráběných prvků, ale mají nejlepší izolační vlastnosti," dodává Lukáš Ondřej z firmy PVC OKNA s.r.o.

Bezpečnostní okna jsou odolnější

Zvláštní vlastnosti pak nabízejí bezpečnostní plastová okna. Při pokusech o vypáčení kladou vyšší odpor. Dalším prvkem je ochrana proti odvrtání kliky či uzamykatelná klika.

Skla mohou být odolnější díky bezpečnostním fóliím. Obzvlášť u rodinných domů a přízemních bytů se investice do bezpečnostních oken vyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy