Jak vybrat matraci? Nechte si poradit a zkoušejte

Andrea Berniová
28. 3. 2012 7:29
Výběr matrace nepodceňujte. Jde o vaše zdraví a odpočinek

Možná ve svém bytě řešíte hlavně to, aby všechno ladilo a bylo stylové. Ale přemýšlíte i o účelnosti? Co třeba taková matrace? Ne vždy se jí věnuje dost pozornosti. Víte ale, že na ní strávíte podstatnou část života? Už proto byste se na výběr té správné a kvalitní matrace měli zaměřit. Také proto, abyste nebyli nevyspalí a vyhnuli se bolavým zádům. Ale jak vybrat vhodnou matraci?

Nebojte se matraci vyzkoušet

Matraci můžete koupit v obchodě s nábytkem, ale také ve specializovaném obchodě, který se přímo na matrace zaměřuje. Nechte si poradit od prodejce, ale přesto uvažujte střízlivě, nenechte se ovlivnit jeho nadšeným vychvalováním. Nebojte se matraci vyzkoušet - pokud to jde, položte se na ni, obracejte se do různých poloh.

Jde o vaše spaní a vaše zdraví, navíc je to investice na několik let. Matrace by se neměla moc prohýbat, ani být příliš měkká. Obecně se doporučuje spíše ta tvrdší. Příliš levné matrace se brzy proleží. Chtějte proto kvalitu.

Máte na výběr z různých typů

Matrace jsou buď tvořeny různými druhy pěn nebo pružinami. Rošt by také měl být kvalitní, aby matraci nedeformoval a zajistil její dostatečné odvětrávání. Můžete mít i polohovací rošt - ten umožňuje měnit polohu nohou i hlavy. Pokud nemáte rošt z latí, ale pevnou desku, více pro vás hodí matrace pružinové. Jsou totiž prodyšnější.

Naopak pěnové matrace se v tomto případě nehodí. Můžete si nechat také vyrobit matraci na zakázku - to pokud má vaše postel atypický tvar. Je lepší a hygieničtější, pokud má matrace snímatelný potah, který se dá prát. A co třeba vodní postel? Vyzkoušejte si ji, může se vám na ní ležet příjemně. Ne každému ale tento typ vyhovuje, při ležení na ní je například těžší změnit polohu.

 

Právě se děje

Další zprávy