Jak vybrat jídelní stůl a židle do kuchyně?

Andrea Berniová
8. 11. 2012 13:00
Řiďte se podle toho, jak velký stůl potřebujete. Co se týče materiálů, máte z čeho vybírat
Jaký kuchyňský stůl a židle si vyberete?
Jaký kuchyňský stůl a židle si vyberete? | Foto: Isifa/Thinkstock

K nezbytnému vybavení kuchyně patří jídelní stůl a židle. Nepodceňte jejich výběr. I díky nim si jídlo ve své vlastní kuchyni opravdu vychutnáte.

Stůl nesmí být příliš malý

Jak velký stůl potřebujete? Měli by se k němu pohodlně vejít všichni členové rodiny, ale počítejte ještě s nějakým tím místem navíc, pokud máte v kuchyni dostatek prostoru. Každý by měl mít okolo sebe dost místa, aby se pohodlně a v klidu najedl - pokud do sebe budete navzájem vrážet lokty, asi si rodinný oběd moc neužijete.

Proto stůl v prodejně nábytku rozhodně vyzkoušejte. Může být sice oficiálně určen pro šest lidí, ale pohodlný je někdy spíš pro čtyři. Pokud stůl působí nestabilně, hledejte dál. Přece si domu nechcete přinést nekvalitní stůl, který se za pár týdnů začne viklat.

Chcete kuchyňský stůl ze skla či ze dřeva?

Co se týče materiálu, záleží na vašich preferencích a na tom, jak je zařízen zbytek kuchyně. Můžete mít dřevěný stůl i židle. V tom případě je ale potřeba barvu dřeva sladit s kuchyňskou linkou či podlahou. Skleněný stůl by se zase mohl rychle poškrábat a bude nutné ho často leštit. Seženete různé tvary kuchyňských stolů - kromě hranatého třeba i kulatý či oválný.

Vyberte si z mnoha typů židlí

A co židle ke kuchyňskému stolu? Měly by být pohodlné a umožňovat vzpřímené sezení. Kvůli příliš vysokým židlím byste se nad stolem zbytečně hrbili. Co se týče materiálu, máte na výběr z různých variant.

Klasikou jsou dřevěné židle, do moderního interiéru se ale budou hodit i ty plastové se zajímavým designem. A co třeba kovové židle potažené umělou kůží? Máte z čeho vybírat. Platí ale, že by se židle měly stylově hodit k jídelnímu stolu.

 

Právě se děje

Další zprávy