Jak ušetřit za elektřinu? Pomohou úsporné žárovky

Andrea Berniová
12. 6. 2012 5:48
Vyšší pořizovací cenu vám vynahradí  jejich delší životnost a úspora energie
Klasické žárovky mají nízkou životnost a vysokou spotřebu energie
Klasické žárovky mají nízkou životnost a vysokou spotřebu energie | Foto: Aktuálně.cz

Pokud chcete ušetřit peníze za energii, možná se snažíte otevírat chladničku na kratší dobu, vypínat sporák chvíli před dovařením jídla nebo méně pouštíte televizi či počítač.

Bez čeho se ale neobejdete, je světlo. Svítit o moc méně se nedá. Samozřejmě pokud nezapomínáte zhasínat v pokojích, kde už nejste, nebo pokud nesvítíte zbytečně více světly najednou. K ještě nižší spotřebě energie vám pomohou úsporné žárovky.

Klasická žárovka dává víc tepla než světla

Používání klasických žárovek, které dobře známe, může být ve výsledku méně výhodné, než investice do dražší úsporné žárovky. Ta déle vydrží a hlavně nespotřebuje tolik elektrické energie. Tím šetříte peníze, ale také životní prostředí. U klasické žárovky se většina elektrické energie, která je do ní dodávána, změní na teplo a jen malá část na světlo. Její používání tedy není příliš efektivní.

Pokud ale na klasické žárovce trváte proto, že tvary a vzhled těch úsporných se vám nelíbí (i když už v dnešní době existuje více jejich variant), poohlédněte se po halogenové žárovce. Ta může mít tvar klasické žárovky, je ale úspornější a má delší životnost. Nevadí jí ani časté rozsvěcení.

Můžete vybírat z různých tvarů a velikostí

Nevýhodou úsporných žárovek může být to, že trvá delší dobu, než se plně rozsvítí, a zhasínání a rozsvěcení rychle po sobě jim nesvědčí. Je lepší, když svítí déle.

Co se týče tvaru, dnešní úsporné žárovky už nemusejí být jen klasicky podlouhlé. Existuje žárovka, jejíž tvar připomíná spirálu. Seženete i jiné tvary a také různé velikosti. Právě i úsporné žárovky vám mohou pomoci ke snížení spotřeby elektřiny.

--------------------------------------------------------------------------------

Kde koupit úsporné žárovky?

 

Právě se děje

Další zprávy