Jak šetřit vodou? Není to tak těžké, stačí přemýšlet

Andrea Berniová
1. 8. 2012 10:22
Pokud máte pocit, že za vodu platíte moc, zkuste s tím něco udělat. Spotřebu vody můžete snížit
I na zahradě můžete šetřit vodou
I na zahradě můžete šetřit vodou | Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud už se vám výdaje na domácnost zdají neúnosné, zkuste méně spotřebovávat. Začít můžete u elektrické energie - nesviťte zbytečně, neotvírejte lednici na dlouho, nenechávejte zbytečně zapnuté spotřebiče.

Můžete ale šetřit i vodou. Asi nejjednodušší je při sprchování vypínat vodu, než se namydlíte, a nesprchovat se dlouho. Voda také nemusí téct po celou dobu čištění zubů. Obzvlášť pokud si je poctivě čistíte tři minuty, ztratíte tímto způsobem dost vody. Nenapouštějte plnou rychlovarnou konvici, když nespotřebovaná voda skončí ve dřezu. Ušetříte tak i za elektřinu.

A co kapající kohoutek nebo voda protékající toaletou? Možná se vám především těch pár kapek z kohoutku zdá jako nepatrné množství. Denně ale tak můžete promrhat litry vody. Nemluvě o protékajícím záchodovém splachovadle, které propustí vody mnohem více. 

Jak myjete nádobí?

Méně vody můžete spotřebovat při splachování. Proč vždy splachovat velkým proudem vody? Někdy stačí poloviční. Proto se vyplatí pořídit si kombinovanou splachovací nádržku, u které si při splachování zvolíte, zda se má použít větší nebo menší množství vody.

Určitě nemyjte nádobí pod tekoucí vodou. Připadá vám možná, že tak spotřebujete méně vody, než kdybyste napouštěli celý dřez. Zdání ale klame. I myčka spotřebuje méně vody.

 I na zahradě můžete ušetřit

Jak ale ušetřit při zalévání zahrady? Když nebudete pravidelně zavlažovat záhony, rostliny uschnou. Také trávník potřebuje dost vody, aby se ze zeleného koberce nestaly nažloutlé uschlé ostrůvky. Pokud máte studnu, zalévejte vodou z ní.

Nejjednodušším řešením je umístit pod vyústění okapu nádobu, která bude zachytávat dešťovou vodu. S ní pak můžete zahradu bez problémů zalévat a nic vás to nestojí.

 

Právě se děje

Další zprávy