Jak se zbavit plísně? Důležité je najít její příčinu

Andrea Berniová
27. 8. 2012 9:00
Plíseň může vzniknout vinou nadměrné vlhkosti v interiéru. Odstraňte ji co nejdříve

Objevili jste ji v rozích místnosti, na stropě či dokonce ve skříni: plíseň. Vypadá nevábně, dokáže poničit třeba dřevěné lišty a hlavně škodí zdraví. Jak se jí ale zbavit? Zásadní je nejprve odhalit příčinu. Následky - tedy černé a zelené fleky - můžete odstranit. Tím se ale nic nevyřeší. Pokud je ve vašem bytě či domě pro plíseň stále ideální prostředí, vytvoří se vždy znovu. Odstranit ji rozhodně musíte, ale zamezte také jejímu návratu. Proč se plísni líbí právě u vás? Častou příčinou bývá vlhký vzduch v interiéru, nebo dokonce navlhlé zdi.

Nevyměňovali jste okna?

Než začnete provádět radikálnější opatření, nejprve přemýšlejte, jestli jste v poslední době neprováděli nějaké změny. Častou příčinou vzniku plísně bývá nedostatečné větrání. Pokud jste navíc nedávno vyměnili stará okna, kterými protahovalo, za plastová, může být právě tato změna příčinou vzniku plísně. Nová okna totiž mnohem lépe těsní a nedochází tak k výměně vzduchu s okolím. Proto se snažte více větrat, obzvlášť pokud máte plastová okna.

Vlhkosti se musíte zbavit

Co když jste ale okna nevyměňovali a větráte dostatečně a pravidelně, přesto se u vás opakovaně objevuje plíseň? Může jít i o jinou příčinu. Nedostává se do vašeho domu vlhkost z okolí, například z půdy? To už pravděpodobně větráním nevyřešíte. Pomůže hydroizolace. Nakupte také pohlcovače vlhkosti a rozmístěte je po domě.

Plíseň škodí vašemu zdraví

Jak odstranit už vzniklou plíseň? Použijte chemické desinfekční prostředky proti plísním. Nesmíte se plíseň snažit setřít za sucha. Mohla by vypouštět spory - právě ty jsou zdraví škodlivé. Způsobují alergie a dýchací potíže. Spory se ale uvolňují, i když se plísně nedotýkáte, proto ji rozhodně odstraňte co nejdříve.

 

Právě se děje

Další zprávy