Jak se správně rozhodnout při výběru vany?

Ingrid Špátová
10. 12. 2011 6:03
Na co se zaměřit při výběru vany?
Foto: Corian

Před koupí vany je třeba si rozmyslet řadu věcí. Kolik lidí bude vanu užívat, jakou velikost zvolit, zda je přednější praktičnost či zajímavý design, nebo jaké jsou v nabídce materiály.

Často používaným materiálem je na příjemný akrylát. Při výrobě je pohyblivý, proto je možné z něj vytvořit řadu různých tvarů. Je stálobarevný a lze do něj snadno instalovat držáky či podhlavníky. Je však třeba zainvestovat do kvalitního kousku s tloušťkou alespoň 4,5 milimetru, například typ Lucite, protože levné akrylátové vany začnou po nějakém čase praskat.

Cenově dostupnější jsou vany ze smaltové oceli. Výhodami oproti akrylátu je delší životnost a stálost materiálu. Navíc lze poškozený smaltový lak snadno opravit. Voda v ocelových vanách má však tendenci chladnout rychleji.

Vany ze smaltové litiny připomínají staré časy. Jedná se především o volně stojící vany na nožičkách, které se stávají hlavním designovým kusem koupelny. Voda v těchto romantických vanách vydrží dlouho teplá. Tíha materiálu však vyžaduje jistou nosnost podlahy.

Oblíbené jsou rovněž rohové vany, především v prostornějších koupelnách. Skutečný relax si lze dopřát s masážní vanou. Díky doplňkům jako jsou vanové zástěny není třeba se vzdávat ani příjemné sprchy.

 

Právě se děje

Další zprávy