Jak se rýsuje nový katastrální zákon

ČTK ČTK, Věra Tůmová
14. 5. 2013 23:00
Nový katastrální zákon půjde už do posledního čtení
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vládní návrh nového katastrálního zákona poslanci už poslali do závěrečného čtení. Zákon o katastru nemovitostí přináší nejen nové poplatky, ale má především zajistit vyšší spolehlivost v zápisech do katastru a současně má také více chránit majitele nemovitostí.

Jak se budou chránit vlastníci

Ústavně-právní výbor podle informací ČTK navrhl do zákona vložit vyšší ochranu vlastníků nemovitostí před podvodnými převody nebo vklady v katastru, a to hned několika způsoby. Jeden z nich spočívá v tom, že pokud o to vlastník požádá, bude ho úřad informovat o tom, že právní vztahy k jeho nemovitosti se změní. Mohl by mu poslat e-mail, dopis, zprávu do datové schránky nebo textovou zprávu. Takový vlastník by také mohl požádat úřad, aby povolil vklad až po 20 dnech.

Katastrální úřad by měl být podle tohoto návrhu také povinen přijmout a evidovat od každého vlastníka informaci o způsobu, jakým ho úřad bude informovat. Dále by se měl do katastru nemovitostí nově vkladem zapisovat také pacht.

Jistá práce pro advokáty

Další novinkou, kterou předložila Advokátní komora, by například měly být i vesměs povinné advokátní smlouvy při převodu nemovitostí. Výjimku z této povinnosti by pak měl pravděpodobně stát, kraje, obce, banky a vystudování právníci. Někteří poslanci nicméně toto ustanovení zákona silně kritizují a poukazují právě na to, že jej navrhuje oborová komora.

Místopředseda Sněmovny a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) tento návrh výboru rovněž podle ČTK odmítl a řekl, že jde o stanovisko celého klubu ODS. Podle něj by to byla další komplikace pro občany a vedla by ke zvýšení nákladů občanů. Podle Stanislava Polčáka (TOP 09 a Starostové) je však zmiňované ustanovení v zahraničí běžné.

Stavby bez pozemků

Zemědělský výbor mimo jiné doporučil, aby stavby, které nejsou spojeny s pozemkem, by se podle doporučení výboru mohly zapisovat do katastru samostatnou poznámkou.

Připomeňte si nejzajímavější novinky ohledně vkladů do katastru v grafice „Jaké změny se od roku 2013 týkají vkladu do katastru".

Nová věcná práva

Do katastru se bude podle vládní předlohy nově zapisovat 15 nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala, a která zavedl nový občanský zákoník. Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, a nepovinně také nájem nemovitostí a pacht zemědělských pozemků v návaznosti na nový občanský zákoník. Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem.

Vláda poukazuje podle ČTK například na to, že podle současného zákona je možné získat nemovitost od někoho, kdo ji sice koupil, ale nesplnil svoji povinnost a nenechal se do katastru zapsat jako vlastník. Takto může skutečný vlastník, který se o zápis svého vlastnického práva nepostará, rozvrátit celý řetězec nabývacích jednání vycházejících z důvěry v pravdivost zápisů v katastru, varuje vláda.


 

 

Právě se děje

Další zprávy