Jak přizpůsobit dětský pokoj čerstvému prvňáčkovi?

Andrea Berniová
22. 8. 2012 7:52
Pokoj dítěte, které nastupuje do první třídy, potřebuje změny. Co je třeba dokoupit?
Nový prvňák potřebuje především kvalitní psací stůl
Nový prvňák potřebuje především kvalitní psací stůl | Foto: Thinkstock

Půjde vaše dítě letos poprvé do školy? Tento důležitý životní krok pro něj bude velkou změnou. Jeho návyky budou jiné, stejně tak trávení času. Po škole bude muset například plnit domácí úkoly. Změnou by proto měl projít i dětský pokoj. Nyní bude pro malého školáka nepostradatelný kvalitní psací stůl, pohodlná a správně vybraná židle a také dostatečně silné osvětlení. Už jste dětský pokoj přizpůsobili vašemu budoucímu prvňáčkovi? Je nejvyšší čas.

Stůl je základ

Psací stůl by měl být pevný, nesmí se viklat - to by školákovi ztěžovalo práci. Pod stolem musí mít dost místa na nohy. Co se týče výšky, neměl by být moc vysoko, aby se dítě při psaní nenamáhalo, ale ani nízko, aby se nehrbilo. Stůl musí být dostatečně prostorný. Školák potřebuje pro psaní a kreslení dost místa.

Vybírejte polohovatelnou židli

Co se týče židle, vhodná bude ta otáčecí s kolečky. Velmi důležitým faktorem je její polohovatelnost. I když stůl nebude mít ideální výšku, nastavení židle to může zachránit. Možnost měnit výšku židle oceníte také tehdy, když začne školák rychleji růst. Dnes seženete otáčecí židle s různými dětskými motivy.

Co ještě bude vaše dítě potřebovat?

Velmi důležité je správné osvětlení. Mělo by být umístěné nad stolem, vhodná je lampička. Praváci potřebují světlo dopadající z levé strany, leváci zase musejí mít lampičku umístěnou napravo. V opačném případě si budou rukou stínit. A co ještě vaše dítě potřebuje? U stolu by neměly chybět prostorné zásuvky, do kterých si bude ukládat psací potřeby, ale také sešity. Když se naučí číst, pravděpodobně bude mít větší zájem o knihy, a tak už pomalu můžete přemýšlet o pořízení malé knihovničky. Hodit se budou i poličky na učebnice.

 

Právě se děje

Další zprávy