Jak připravit zahradu na zimu?

Ingrid Špátová
4. 11. 2011 10:04
Jak připravit zahradu na zimu? Přinášíme několik rad pro zahradníky, kteří chtějí ještě zachránit, co se dá
Foto: Aktuálně.cz

Jak začít s připravou zahrady na zimu? V první řadě je nutné provést velký úklid celé zahradní plochy a zbavit ji spadaného listí a větviček. Zamezí se tak výskytu tzv. sněžné plísně, která se projevuje různě velikými bílými skvrnami.

„Na menších plochách si poradíte s hráběmi, větší zahrady uklidíte bez námahy s traktůrkem se sběrným košem," radí Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton, světového výrobce benzínových motorů do sekaček. Roszah práce záleží samozřejmě na velikosti a rozmanitosti zahrady.

Expert doporučuje odstranit i odumřelé větve ze stromů, klasické prořezávání je však vhodné nechat až na jaro.
Dlaším krokem je poslední sekání trávníku a použití vertikulátoru. Ten provzdušní a pročistí travní plochu. „Výsledek vertikutace může mnohé vyděsit, protože se po ní ukáže, co vše se v trávě nacházelo a suplovalo jeho bohatou zelenou plochu. Přesto je to velmi potřebný proces, který se na jaře bohatě vyplatí. Holá místa v pažitu můžete dosít travním semenem a následně pohnojit," ujišťuje Bureš. 

Pečovat je třeba nejen o zahradu, ale i o pracovní náčiní a stroje. Důkladné vyčištění a údržba jim pomůže v pořádku přežít mrazy. Především sekačka si zaslouží zbavit zbytků trávy a nečistot. Je dobré ponechat vodič odpojený od zapalovací svíčky, u benzínových zkontrolovat vzduchový filtr.

„Před skladováním dolijeme plnou palivovou nádrž, čímž předejdeme kondenzaci vlhkosti a zastavíme tak korozi i tvorbu vodního kamene ještě předtím, než se vyskytne," doporučuje Bureš.

 

Právě se děje

Další zprávy