Jak připravit vchodové dveře na zimu

Ilona Víchová
26. 10. 2011 18:30
Zima už nejen klepe na dveře, ale mohla by je nenávratně poškodit. Přípravě vchodových dveří na zimu je třeba věnovat dostatečnou péči
Foto: Žena

Každý ví, že je třeba zazimovat trávník, připravit bazén na zimu a přikrýt růže před nadcházejícími mrazy. Už méně lidí ale vede v patrnosti fakt, že je třeba postarat se o vchodové dveře. Pravidelná údržba prodlouží životnost hlavního vchodu do domu. Pro dveře je zima nejnáročnější období.

Už několikrát se každému majiteli domu stalo, že dveře nešli snadno otevřít. Většinou se tento problém vyskytne na jaře, když se včas nepostaráme a dveře neošetříme. Dřevěné dveře je dobré natřít vhodným olejem nebo voskem na dveře. Jednoduchá údržba pomůže zabránit popraskání a tvorbě mezer mezi lepenými lamelami. Materiál ochrání před vyschnutím, ale zároveň se žádná nepatřičná vlhkost nedostane dovnitř. V takovýchto případech by dveře mohly nepříjemně nabobtnat. 

Dalším krokem, který se provádí na jaře a na podzim je promazání jednotlivých kovových částí jako například závěsy nebo zavírací mechanizmy.

Nesmíme ovšem použít prostředky, které by narušily vrstvu proti korozi. Jednoduše potřeme uzávěry a čepy mazacím tukem a do vodících drážek pantů a otočných čepů kápneme několik kapek oleje. Zde platí, že se mazací hmota a olej nesmí dostat na dřevěné prvky. Nezapomínejme na těsnění, které je třeba vhodně ošetřit, aby zůstalo pružné a celistvé.

Na závěr jedno malé varování před vánočním úklidem. Je třeba vyhnout se agresivním čistícím prostředkům, organickým rozpouštědlům, čistícím pískům a nevhodným pastám. Při čištění musíme vždy kontrolovat, zda jde o produkt s neutrálním pH.   

 

 

Právě se děje

Další zprávy