Jak připravit střechu na zimu a nánosy sněhu?

TD
9. 12. 2011 10:19
Co vše je třeba udělat, aby střechu nepoškodil sníh a mráz?
Tondach, bobrovka režná
Tondach, bobrovka režná | Foto: Tondach

Bohatá sněhová pokrývka se v posledních letech stává téměř pravidlem, jakkoli ale dělá radost lyžařským střediskům, majitelům rodinných domů spíše přidělává starosti. Před příchodem zimy je nutné zkontrolovat a zajistit střechu, aby nedošlo k jejímu poškození či zranění způsobenému padání sněhu a ledu ze střechy. Ověření stavu střešní krytiny se rozhodně nesmí zanedbávat, při jejím poškození se doporučuje okamžitá výměna.

Střecha domu by se měla kontrolovat nejméně dvakrát ročně, a to před začátkem zimy a po ní. Právě během nejchladnějšího období totiž čelí krytina největší zátěži. Je třeba odstranit z tašek mech a pokusit se střechu co nejlépe očistit. Všechny tašky musí držet na svém místě a nesmí být nijak poškozeéy. Je vhodné se ujistit, že střecha dobře těsní a nikde nedochází k prosakování vody do vnitřních prostor. Odborníci doporučují kontrolu vzdálenosti větví od střechy, aby pod vahou sněhu nedošlo k jejich ulomení a poškození střechy.

Velké škody v zimě způsobují pády sněhu ze střech. Protisněhové zábrany se dnes už stávají normou a měly by být povinným vybavením každého domu. Kromě sněhových zachytávačů lze instalovat také rozrážeče sněhu, které sice lavině nezabrání v pádu, rozdělí ji však do menších kusů, které nejsou tak nebezpečné. I tak však může sníh poškodit auto či ohrozit zdraví procházejícího člověka. Při instalaci zábran záleží na typu střechy a jejím sklonu, ale i oblasti, kde se dům nachází. V případě, že se stavba nachází v horské oblasti, hodí se namontovat zábrany i ve více řadách za sebou.

 

Právě se děje

Další zprávy