Jak pečovat o dřevo? Pomohou nátěry a impregnace

Andrea Berniová
26. 3. 2013 15:55
O dřevěné zařízení interiéru je potřeba pečovat. Co dělat, aby dřevo vypadalo dobře co nejdéle?
Dřevo je vhodné pro přírodní interiéry
Dřevo je vhodné pro přírodní interiéry | Foto: ABF

Péče o přírodní materiály bývá náročnější, protože jejich vzhled nezůstane navždy stejný - časem se může měnit. Například o dřevěné doplňky interiéru je tedy potřeba se starat.

Dřevěné zařízení má své kouzlo. Obzvlášť majitelé chat a chalup či interiérů zařízených v klasickém stylu na něj nedají dopustit.

Dřevo je odolné a při správné péči bude dlouho vypadat dobře. Nejodolnější je všeobecně dřevo z exotických stromů. Nábytek z něj je ale dražší. Z tuzemských dřevin je tou nejpevnější dub.

Proti čemu ochrání nátěr?

Vyplatí se dřevo ošetřovat hned od začátku. Na trhu jsou dostupné různé ochranné nátěry. Chrání dřevo hlavně proti vlhkosti a některé i před UV zářením. Existují nátěry na interiérové i exteriérové dřevěné zařízení. Před nanesením nátěru je nutné odstranit ze dřeva nečistoty či staré nátěry, které by novému nátěru mohly bránit v průniku ke dřevu. Ochranné nátěry mohou být bezbarvé, ale i barevné.

Ještě před nátěrem by se ale dřevo mělo impregnovat. Díky impregnaci bude chráněno proti plísním, dřevokazným houbám a dřevokaznému hmyzu.

Pozor na červotoče

Vyplatí se všímat si neobvyklých změn dřeva. Jejich příčina se tak odhalí brzy a předejde se zničení dřeva. Nábytku a jinému zařízení ze dřeva může fatálně uškodit červotoč, kvůli jehož řádění by se nábytek mohl i rozpadnout. Vlhkosti v interiéru se dá zbavit větráním a také pomocí odvlhčovačů. Ve vážnějších případech hydroizolací.

Venku je dřevo vystaveno nepříznivým povětrnostním podmínkám. Proto je nutné věnovat dostatečnou péči i zahradnímu nábytku či dřevěnému plotu a chránit ho především před vlhkostí.

 

Právě se děje

Další zprávy