Jak opticky zvětšit malou místnost? Poradíme vám

Andrea Berniová
23. 5. 2012 5:54
Poznejte pár triků, díky kterým bude váš byt vypadat větší
Foto: Metrostav Development a.s.

Pokud se vám nelíbí, že místnosti ve vašem domě či bytě vypadají malé, zkuste s tím něco udělat. Není potřeba bourat zdi ani provádět drahou rekonstrukci. Možná postačí, když místnosti zvětšíte opticky, tedy tak, aby větší jen vypadaly. Pomůže, když místnosti vymalujete určitým způsobem.

Například stěnu, kterou chcete opticky oddálit, vymalujte tmavší barvou než ty ostatní. Není dobré přidělit stropu světlejší barvu než ostatním zdím - vypadal by totiž nižší. Pokoj se také opticky zvětší, když na jednu stěnu umístíte fototapetu s obrázkem nějaké krajiny či moře. Pokud ale máte raději střízlivější styl, zůstaňte raději u jedné tmavší stěny. Celkově se ale držte spíše světlejších tónů.

Čím větší zrcadlo, tím lépe

Pomohou i zrcadla. Čím je zrcadlo větší, tím lépe. Nejefektivnější je, když se zrcadlo rozprostírá po celé stěně či po zasouvacích dveřích vestavěné skříně. Podlaha také hraje svou roli. Když bude v celém bytě stejný typ podlahy a nebude mezi místnostmi přerušena (například prahem), bude celý byt vypadat o něco větší. Naopak různé typy podlah byt segmentují na menší části a opticky mu na rozloze nepřidají.

Zbavte se nepotřebného nábytku

Co se týče vybavení místností, pomůže, když v nich bude co nejméně nábytku, který zabírá prostor. Čím více skříní, skříněk a křesel, tím méně prostoru. Pomůže, když do jedné z místností pořídíte vestavěné skříně, kam se schová vše, co by jinak bylo různě rozmístěné v jednotlivých menších skříňkách po celém bytě.

A potřebujete vlastně všechny věci naskládané ve skříních?

Pokud je něco, co můžete bez lítosti vyhodit, udělejte to. Až všechny věci přeberete a přeskládáte, možná nakonec zjistíte, že minimálně jeden kus nábytku vůbec nepotřebujete.

--------------------------------------------------------------------------------

Sháníte nový nábytek do vašeho bytu?

 

Právě se děje

Další zprávy