Jak ohřát vodu: Kromě klasiky se nabízejí i nová řešení

Andrea Berniová
20. 1. 2014 11:00
Ohřev vody v domácnosti zajistí elektrický či plynový ohřívač, ale jsou i další možnosti
Ohřívače zajistí příjemně teplou vodu
Ohřívače zajistí příjemně teplou vodu | Foto: ISIFA/Thinkstock

Existuje několik způsobů ohřevu vody v domácnosti. Přinášejí různé výhody i nevýhody.

Klasickou možností je tepelné čerpadlo. To může brát teplo k ohřevu vody z různých zdrojů, podle toho se také rozlišují typy čerpadel. Příkladem je čerpadlo vzduch-voda, které odebírá teplo z venkovního vzduchu a používá ho k ohřevu vody. Venkovní jednotka je propojena s vnitřní jednotkou pomocí potrubí.

Nevýhodou je, že pokud je venkovní teplota nízká, je výkon čerpadla nižší. Pro horské oblasti proto nemusí být tento způsob ohřevu vody vhodný.

Čerpadlo: Má nízké provozní náklady

Dalším typem je čerpadlo země-voda, které bere teplo hluboko pod povrchem zahrady pomocí vrtu. Oproti předchozímu typu má čerpadlo země-voda výhodu v tom, že i při nízkých venkovních teplotách je jeho výkon stabilní.

Kromě vrtu může čerpadlo odebírat teplo také z plochy, tedy ne z takové hloubky jako při vrtu.

Existují i další typy tepelných čerpadel určených k ohřevu vody, například čerpadlo voda-voda, které získává teplo ze spodní nebo geotermální vody. Výhodou tepelných čerpadel jsou nízké provozní náklady v porovnání s jinými způsoby ohřevu vody (např. plynem či elektřinou).

Průtokový či zásobníkový ohřívač?

Kromě tepelných čerpadel se k ohřevu vody využívá také plyn. Plynové ohřívače vody, tedy bojlery, mohou být průtokové a zásobníkové. Průtokové ohřívače vodu ohřívají ve chvíli, kdy je odebírána. Nemělo by se tedy stát, že teplá voda dojde.

Zásobníkové ohřívače shromažďují ohřátou vodu v zásobníku a z něj je posléze čerpána. Plynový ohřívač musí procházet pravidelnou kontrolou. Komplikací se může stát většinová nutnost vytvořit odtah, kterým budou spaliny odcházet do komína. Ne vždy je ale odtah nutný.

Využít lze i elektrickou a solární energii

Výhodou ohřívání vody pomocí elektřiny je méně náročná instalace, než je tomu u plynového ohřívače. Elektrický bojler nepotřebuje odvod spalin. Podobně jako u plynové varianty existuje i z elektrického ohřívače průtoková a zásobníková varianta.

Mezi další možnosti patří ohřívače na tuhá paliva. Ty jsou ale využívány spíše v rekreačních objektech. S ohřevem vody může pomoci i slunce. Solární fototermické systémy totiž nepřemění sluneční záření na elektrickou, ale na tepelnou energii.

 

Právě se děje

Další zprávy