Jak obnovit trávník po zimě a jak založit nový?

Andrea Berniová
2. 4. 2013 11:40
Trávník je potřeba zbavit plevele, provzdušnit a v případě potřeby dosít
Stav trávníku ovlivní vzhled celé zahrady
Stav trávníku ovlivní vzhled celé zahrady | Foto: Isifa/Thinkstock

Někdo si na dokonalém trávníku zakládá, jiný ho považuje jen za doplněk zahrady. Pravdou je, že stav trávníku dokáže ovlivnit vzhled celé zahrady.

Ušlapaná a téměř uschlá stébla trávy způsobí, že bude zahrada vypadat neudržovaně. Proto by se na péči o trávník nemělo zapomínat.

Po zimě je často potřeba trávník obnovit. Mizející sníh odhalí, v jakém stavu mráz trávník zanechal. Může být prořídlý a možná se na něm objeví i holá místa s prosvítající hlínou. S obnovováním či zakládáním nového trávníku je možné začít od poloviny dubna.

Provzdušnit a zbavit plevele

Než se trávník začne znovu osévat, je potřeba ho provzdušnit. S tím pomůže vertikutátor. Při jeho použití se trávník nejen provzdušní, ale také se zbaví plevele a mechů.

Před vertikutací je ale potřeba trávník posekat na co nejkratší délku. Po provzdušnění trávníku můžete začít se setím travní směsi spolu s vhodným hnojivem.

Terén je třeba zarovnat

Na jaře je také ten pravý čas pro založení úplně nového trávníku. Pokud je terén hrbolatý, je nejprve nutné ho vyrovnat. Po vysetí trávníku už bude na takové zásahy pozdě.

Poté je potřeba odstranit plevel a také kameny, pokud se v hlíně vyskytují. Následně už je možné zahájit setí trávníku, a to například formou rovnoměrného rozhazování osiva, případně i hnojiva.

Semínka by se pak měla hráběmi „zasekat" do hlíny. Ideální je použít ke zpevnění celé plochy ještě zahradní válec.

Založením či obnovením trávníku ale péče o něj nekončí. Je potřeba ho pravidelně sekat, jinak začne řídnout. Samozřejmostí je dostatečná závlaha. Aby trávník vypadal udržovaně, musí se také pravidelně zbavovat plevele. K tomu slouží herbicidy.

 

Právě se děje

Další zprávy