Jak nejlépe třídit odpad? Pořiďte si speciální koš

Andrea Berniová
25. 6. 2013 8:00
Jak si usnadnit třídění odpadu a jeho skladování? Pomohou koše na tříděný odpad
Třídění odpadu pomáhá životnímu prostředí.
Třídění odpadu pomáhá životnímu prostředí. | Foto: Rema Systém

Tříděním odpadu můžeme pomoci životnímu prostředí. Plasty, papír a sklo, tyto materiály nemusejí skončit na skládce, dají se znovu zpracovat, recyklovat. Vzniknou z nich nové výrobky.

Pokud každý týden bojujete s přeplněnou popelnicí, díky třídění odpadu a jeho odvážení do speciálních kontejnerů může být najednou poloprázdná. Čím více domácností bude třídit odpad, tím lépe. Jak to ale udělat, aby se odpad dal pohodlně třídit a nějakou dobu uskladnit v domě či bytě?

Pořiďte si speciální odpadkový koš

Roztříděný odpad bude potřeba doma uchovat, než ho bude dost a než bude čas odnést ho ke kontejnerům na tříděný odpad. Je možné vyčlenit si například dvě nebo tři krabice na různé druhy odpadu. Prodávají se ale i speciální koše určené přímo na třídění odpadu. Mohou být proutěné, ale třeba i plastové. Bývají rozdělené na dvě či tři části, z nichž je každá označená barvou kontejneru, do kterého tříděný odpad patří, anebo nápisem.

Jak se zbavit zápachu?

Protože tříděný odpad se většinou nevynáší tak často jako ten směsný, bývají koše na tříděný odpad opatřeny víkem, takže není třeba bát se zápachu, který by obzvlášť v letních dnech mohl být nepříjemný. Pokud chcete zápach zcela eliminovat, bude nejlepší skladovat co nejméně znečištěné obaly. Například plastový kelímek od jogurtu je možné lehce vypláchnout. Ale pozor na zbytečné plýtvání vodou. Kelímek je možné vypláchnout třeba v napuštěné vodě při umývání nádobí.

Platí, že do tříděného odpadu nepatří silně znečištěné materiály, tedy například nádoby od olejů a chemikálií či mastný papír. Do směsného ani tříděného odpadu nepatří ani elektrické spotřebiče či chemikálie. Ty by měly být odvezeny na sběrný dvůr.

 

Právě se děje

Další zprávy