Jak hravě zvládnout cukroví. Tyto pomůcky nesmí chybět

Andrea Berniová
5. 12. 2013 10:45
Formičky na vosí úly, plech na cukroví a silikonový vál. To vše vám pomůže s cukrovím
Cukroví k Vánocům patří. Jak si jeho pečení usnadnit?
Cukroví k Vánocům patří. Jak si jeho pečení usnadnit? | Foto: Thinkstock

Mnozí se na tu práci těší, pro jiné je zdlouhavá a namáhavá. Čas pečení vánočního cukroví se kvapem přiblížil.

Kromě klasických pomůcek je na trhu řada novinek a inovací, které se vyplatí mít v kuchyni.

Vyzkoušejte plech na cukroví

Místo zdlouhavého vyklepávání vanilkových rohlíčků z jednotlivých formiček můžeme dostat ven všechny kousky cukroví naráz. Pomůže plech na cukroví. Jde vlastně o plech s prohlubněmi například ve tvaru rohlíčků. Po upečení tedy plech otočíme a vyklepneme z něj všechny rohlíčky najednou.

Prodávají se plechy odlišných velikostí s různým počtem formiček. Velikost a tvar formiček se také liší. Mohou to být třeba zvonky či hvězdy. Plech bývá ocelový, ale i silikonový. Důležité je vybrat správné rozměry, aby plech například nebyl širší než trouba.

Včelí úly trochu jinak

Formičky na včelí úly má doma skoro každý. Kromě klasických kuželů se ale prodávají i formičky dalších zajímavých tvarů. Včelí úl tak může mít třeba tvar zvonku, stromečku nebo sněhuláka. Takto tvarované úly je pak možné ozdobit třeba cukrovou polevou.

Formičky jsou otevírací, takže se z nich cukroví dá snadno vyjmout. Otvor pro náplň, který se dříve vytvářel násadou vařečky, je možné vyhloubit speciálním nástavcem, který zajistí, že otvor bude v základně úlu širší a dovnitř se tedy vejde více náplně.

Vál může být silikonový

Starý dřevěný vál na těsto, který se špatně umývá, dlouho schne a už má nějaké ty praskliny, můžeme nahradit válem silikonovým. Prodává se v několika barvách a rozměrech. Dá se srolovat, takže je velmi skladný. Nemá žádné škvíry, jak tomu může být u dřevěného válu, těsto se tedy nikam neschová.

Silikonový vál se může mýt v myčce. Bývá také opatřen rastrem, tedy pravidelnou mřížkou, kterou se můžeme řídit při rozdělování těsta na rovnoměrné díly. Mezi výhody silikonových valů a forem patří nepřilnavý povrch, nízká hmotnost, skladnost či snadná údržba.

I dřevěný váleček na těsto prošel proměnou. Nyní se dá sehnat i nerezový či silikonový váleček. Užitečnou pomůckou může být váleček s nastavitelnou tloušťkou těsta. Pomocí otáčecího mechanismu na koncích válečku můžeme nastavit požadovanou výšku těsta v milimetrech.

S pečením vánočního cukroví pomohou i vykrajovátka různých tvarů. A nemusí být jen z kovu. Vyrábějí se třeba i z odolného plastu a jsou vhodná do myčky.

 

Právě se děje

Další zprávy