Izolační fólie na okna šetří peníze za teplo

Ilona Víchová
24. 11. 2011 9:05
Únik tepla přes okna je v zimě nežádoucí. Pokud je třeba izolovat na rychlo, mohou posloužit speciální fólie na okna
Okenní a fasádní systémy s tenkovrstvou solární technologií ProSol TF.
Okenní a fasádní systémy s tenkovrstvou solární technologií ProSol TF. | Foto: Schueco.com

Ceny za energie rychle stoupají a lidé začínají uvažovat o alternativním vytápění, ať už na dřevo, pomocí kolektorů kolektorů nebo tepelných čerpadel. Pokud nechcete investovat tolik peněz, může stačit i tepelně-izolační fólie na okna.

Z výdajů na energii má největší podíl cena za teplo. Největší pozornost je proto kladena na zateplování objektů. Pokud jde o starší domy, nebo novostavby s nedostatečnou izolací, mohly by speciální fólie na okna výrazně pomoci. Využívají se všude tam, kde dochází k úniku tepla skly oken z objektu. Návratnost investice výrobci udávají mezi čtyřmi až pěti lety.

Systém je možné instalovat na všechny typy klasického prosklení. Jedná se o nejlevnější způsob izolace, který nevyžaduje výměnu skla. Při nalepení se nezmění přirozené světlo v místnosti. Kromě funkce izolační jsou zároveň pomocníkem při rozptýlení přímého a ostrého světla v létě. Dokážou zadržet téměř devadesát procent škodlivého UV záření a snižují možnost úrazu při rozbití prosklené plochy. Fólie je vybavená zdvojenou protiotěrovou vrstvou, která ji chrání před poškrábáním. Instalace je velmi jednoduchá. Nijak se nezatěžují nosné prvky nebo rámy oken. Lepení probíhá na vnitřní sklo zevnitř.

V odborných publikacích se můžeme dočíst, že tepelné ztráty skly oken dosahují až třiatřicet procent. Technologie staveb se každoročně zlepšuje, proto je třeba toto číslo brát s rezervou. Výrobci udávají, že použitím fólie se ztráty mohou snížit až o dvacet pět procent. Ceny fólií se pohybují kolem tří až šesti set korun za metr čtvereční. Pro zlepšení účinnosti fólie je lepší nechat je instalovat odborníky. Za tyto služby cena celkově vzroste ještě o padesát procent.

 

Právě se děje

Další zprávy