Investoři cpou do realit ve střední Evropě stále víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 10. 2011 13:30
Zájem o komerční reality rychle roste, nejvíce zatím v Česku
Olympia Brno - fáze 4 U Dálnice 777, 664 42 Modřice Developer: Somerston Olympia CZ, s.r.o.
Olympia Brno - fáze 4 U Dálnice 777, 664 42 Modřice Developer: Somerston Olympia CZ, s.r.o. | Foto: Best of Realty

Praha - Komerční reality v Česku, tedy například nákupní centra nebo kancelářské budovy, táhnou zahraniční investory víc než stejné nemovitosti v ostatních zemích střední Evropy.

Informovala o tom společnost Cushman&Wakefield. Tempo, jakýmm se v této oblasti realitního trhu uzavírají v regionu obchody v letošním roce kvartál od kvartálu zrychluje.

"Ve 3. čtvrtletí roku 2011 bylo na hlavních středoevropských trzích v Polsku, ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku investováno 2,32 miliardy eur. To je výrazně víc než 706 milionů eur investovaných v letošním druhém čtvrtletí," upozornila společnost.

Ač bylo zvýšení objemu investic patrné na všech trzích v Česku bylo zvýšení aktivity největší. Za třetí čtvrtletí dosáhly investice 1,18 miliardy eur, což je víc než například v Polsku.

"Česká republika je předmětem rostoucího zájmu investorů již dvanáct měsíců. Transakce se však uzavírají teprve nyní, což způsobilo výrazný nárůst aktivity. Celková nálada v Evropě sice za poslední dva měsíce trochu opadla, ve 4. čtvrtletí roku 2011 ale očekáváme řadu nových smluv prokazujících, že kupující mají o ČR stále  velký zájem," uvedl James Chapman, vedoucí investičního týmu v pražské kanceláři C&W.

Odborníci nicméně čekají, že Polsko se do konce roku ještě na špičku ve střední Evropě vrátí.

Oproti minulosti se zájem investorů obrací od kancelářských prostor k maloobchodu, kde investice dosáhly od začátku roku 1,89 miliardy oproti 1,7 miliardy za kancelářské plochy. Zvyšuje se ale i zájem o průmyslový a logistický sektor.

 

Právě se děje

Další zprávy