Interiérové dveře: z čeho můžete vybírat?

Andrea Berniová
6. 9. 2012 8:32
Chcete skleněné dveře, nebo mají vypadat jako ze dřeva? Měly by dobře akusticky izolovat?
Jaké interiérové dveře si vyberete?
Jaké interiérové dveře si vyberete? | Foto: Veronika Skálová

Vybíráte dveře do interiéru, tedy k oddělení jednotlivých místností? Měli byste se rozhodovat podle vzhledu, ale i vlastností různých typů dveří. Můžete vybírat z mnoha dekorů.

Častou volbou jsou napodobeniny dřeva různých stromů. V tomto případě je ale potřeba sladit druh dřeva na dveřích s ostatními dřevěnými prvky interiéru. Pokud už máte nábytek a podlahy, vybírejte dveře právě podle nich.

Když nábytek ještě nemáte, raději si předem zjistěte, zda seženete takový, který by se k vám vybraným dveřím hodil. Několik druhů a barev dřeva blízko u sebe nemusí vypadat v místnostech dobře.

Grafosklo je moderní

Dveře také mohou být částečně, nebo zcela prosklené. Kvůli soukromí se často volí neprůhledné sklo. Zajímavé jsou dveře z grafoskla. Kromě dveří se z něj dají vytvořit i skleněné zástěny. Na sklu je zalaminovaný digitální tisk. Může jít o několik čar, nápisy, ornamenty, ale i fotografie ve vysokém rozlišení. Proč nemít skleněné dveře, které jsou průhledné jen trochu, protože je částečně zakrývají větve stromu?

Chcete mít v pokojích klid?

Než si dveře pořídíte, zvažte, zda od nich požadujete silnou zvukovou izolaci. To je také důležité hledisko, které byste neměli opomenout. Do ložnic či dětských pokojů se hodí dveře, které nepropustí příliš hluku. Už proto, že lépe se všem bude usínat, když neuslyší televizi z obývacího pokoje.

Posuvné dveře šetří místem

Pokud chcete místnosti nějak „uzavřít", ale klasické dveře by podle vás zabíraly moc místa, zkuste ty posuvné. Jejich výhodou je, že nepotřebují tolik prostoru okolo sebe, aby se mohly otevřít. Jen je odsunete do strany. Oceníte je obzvlášť v interiéru, kde se bojuje o každý centimetr.

 

Právě se děje

Další zprávy