Interiérové dveře mohou být ze dřeva i ze skla

Andrea Berniová
23. 4. 2013 12:00
Posuvné, klasické, jednokřídlé i dvoukřídlé. Takové mohou být dveře v interiéru
Které dveře se do interiéru nejvíce hodí?
Které dveře se do interiéru nejvíce hodí? | Foto: Veronika Skálová

Dveře v interiéru plní hned několik funkcí. Zajistí soukromí, ale také zvukovou izolaci a navíc dobře vypadají.

Co se týče materiálu, mohou být dveře například ze skla - čirého či neprůhledného. Zajímavým oživením interiéru budou dveře z grafoskla. To je sklo se zalaminovaným digitálním motivem. Tím mohou být například fotografie krajiny, ale i různé ornamenty.

Dřevotříska, voština či dřevo

Dveře bývají vyrobené z dřevotřísky s různou povrchovou úpravou. Dřevotříska bývá dutinková, anebo plná. Plná dřevotříska nabízí lepší izolační vlastnosti. Výplní dveří může být ještě voština. Ta má ale velmi špatné izolační vlastnosti a dveře z ní nejsou příliš pevné.

Pro povrchovou úpravu se často používá fólie, laminát či přírodní dýha. Dveře samozřejmě mohou být celé ze dřeva, tedy z dřevěného masivu, ale bývají pak dražší.

Do stísněných prostor se hodí posuvné dveře. Zajíždějí za zeď, anebo do stavebního pouzdra (tedy do zdi) a díky tomu kolem sebe nepotřebují moc místa. V prostornějších interiérech se naopak budou dobře vyjímat dvoukřídlé dveře.

Pozor na kombinaci dřeva

Dveře mají ladit se zařízením interiéru, měly by tedy být v podobném stylu. Do moderního bytu se hodí sklo a ocel, strohé linie. Těžké zdobené dveře ze dřeva se zase budou dobře vyjímat v interiéru zařízeném v klasičtějším, rustikálním stylu.

Obzvlášť při výběru dveří ze dřeva či těch s dřevěným dekorem je třeba myslet na to, z jakého typu dřeva je například nábytek či podlaha. Vybavení z různého typu dřeva by v jedné místnosti nemuselo vypadat dobře.

 

Právě se děje

Další zprávy