Interiér pro alergiky? Bude to dřina!

Ilona Víchová
6. 6. 2012 9:48
Být alergikem není lehké, ale s interiérem pro alergiky bude život jednoduší
Foto: Aktuálně.cz

Alergie je pojem, který se skloňuje velmi často. Ať už jde o psy pro alergiky, deky pro alergiky, čističky vzduchu pro alergiky nebo jiné vychytávky, které alergikům usnadní život. Často bývá hlavním nepřítelem alergika jeho dům.

Podívejte se, jak zařídit interiér pro alergiky. Alergeny pylu, rostlin, zvířat, prachu a plísní nebudou mít šanci. Interiér, kde bydlí alergik by se měl určitě lišit s tím, kde žije zdravý člověk. Jak si zařídit byt, kde nebude prach, květiny, rostliny a koberce tak, aby byl útulný? Máme pro vás pár rad!

Alergie - chce to čistitelné povrchy

Alergici si rozhodně pořizují nábytek, který se dá snadno otřít. Křesla a pohovky by měla být buď z kožené látky nebo s povrchem, který sundáme a vypereme. Na jednotlivé kusy nábytku si nedávejte dečky ani ubrus, zbytečně zachycují prach. Pokud se neobejdete bez závěsů a záclon, sáhněte pro dekorace s hypoalergenní úpravou. Závěsy a záclony vám přidělají práci. Myslete na ně každý týden při vysávání a stáhněte z nich prach. Při uklízení používejte takové čistící prostředky, které jsou šetrné nejen k nábytku, ale nevyvolávají alergie.

Smiřte se s tím, že pokud jste alergičtí, při koupi postele necháte v obchodě více peněz. Spát musíte na kvalitní matraci, která by měla mít ty nejhygieničtější požadavky. Určitě kupujte matrace se sundavacím potahem z mikrovlákna, které nevpustí roztoče a snadno lze vše vyprat. I polštář pro alergika nebo deka musí být ze speciálních vláken. Vše by mělo být pratelné.

Okna? Ano, ale nechte je zavřená

Jak už jsme říkali, na okna v domě alergika záclony a závěsy nepatří. Pokud je přesto chcete, kupte speciální s hypoalergenní úpravou. Opět počítejte s vyšší pořizovací cenou. Pro pocit soukromí volte předokenní rolety nebo vnitřní žaluzie, ale i tam je třeba prach pravidelně luxovat. Při novostavbě by měli alergici uvažovat o klimatizaci a čističce vzduchu, která umožní otvírat okna co nejméně a vzduch v domě bude filtrovaný a ideálně vlhký.

I podlahy lapají alergeny

Na koberce s dlouhým vlasem zapomeňte. Dům alergika by měl mít podlahy z omyvatelného materiálu. Nechte si tedy udělat podlahu z linolea, dlažby, plovoucí nebo dřevěné podlahy. Při úklidu nezapomínejte, že na podlaze se drží velké množství prachu. V případě, že koberec doma prostě mít musíte, volte koberec s krátkým chlupem a častěji jej vysávejte nebo v případě menší velikosti ho jednoduše vperte.

Vysavač a kýbl s hadrem jsou základním vybavením

Úklid v alergické domácnosti je velmi důležitý. Určitě při výstavbě zvažujte centrální vysavač, díky kterému budete neustále mobilní. Centrální vysavač má sběrný pytel mimo dům nebo v technické místnosti a prach se nevrací zpět. Uklízení je natolik důležité, že byste měli zvážit i koupi malého robotického vysavače, který se vám přes noc o úklid postará. Alergici by měli dvakrát do týdne vysávat a dokonce i vytírat. Nezapomínejte, čistící prostředky musí být hypoalergenní bez parfemace.

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Nebojte se alergie.

 

Právě se děje

Další zprávy