I plynové kotle mohou šetřit energií, vybírejte pečlivě

td
10. 2. 2012 11:23
Během mrazů se nejlépe ukáže kvalita plynového kotle, který vytápí celý dům
Jeden kotel je hlavní, druhý záložní. Luděk Bobek, příležitostný kotelník v jednom kroměřížském paneláku, je s oběma spokojen už 11 let.
Jeden kotel je hlavní, druhý záložní. Luděk Bobek, příležitostný kotelník v jednom kroměřížském paneláku, je s oběma spokojen už 11 let. | Foto: Karel Toman

V mrazivém počasí, které momentálně sužuje celé Česko i svět se nejlépe ukáže, zda jste zvolili správný typ plynového kotle. V takto specifickém počasí, kdy teploty sahají hluboko pod nulu, totiž vyplavou na povrch i sebemenší závady nebo nedostatky topného zařízení. Co ale sledovat při výběru plynového kotle a co trh vlastně nabízí? Přinášíme několik rad a tipů, které vám pomohou.

Vybírejte nejvhodnější konstrukci

U plynových kotlů se nejčastěji setkáváme s nástěnnou variantou, která šetří podlahovou plochu. Dříve byla poměrně běžná i stacionární konstrukce, která se vzhledem podobá myčce nádobí - tento kotel totiž stojí na podlaze, není zavěšen na zdi. Nástěnný kotel má výhodu ve výrazně větší účinnosti, ale spotřebuje také mnohem méně energie. Daleko nejvýhodnější koupí je ovšem plynový kondenzační kotel. Ten nevyužívá pouze spalování plynu, ale topí také pomocí par, které při spalování vznikají. Efektivita těchto kotlů se ještě zvýší, pokud máte v domě vytápěné podlahy.

Nevíte si rady? Pomůže veletrh

Samotný výběr plynového kotle není jednoduchou záležitostí a vyplatí se konzultovat možnosti domu a požadavky kupujícího s odborníkem. Nejlepší možností, jak se dostat k uceleným informacím, je návštěva některého specializovaného veletrhu, na kterém firmy prezentují své produkty a výrobky. Při volbě kotle by se mělo přihlížet k oblasti, ve které se dům nachází, a tomu přizpůsobit i výkon zařízení, aby nedocházelo ke zbytečným ztrátám.

 

Právě se děje

Další zprávy