Hydroizolace: vlhkost se do interiéru už nedostane

Andrea Berniová
27. 12. 2012 11:00
Vlhkost u vás doma může mít různé příčiny. Pokud se k vám ale dostává zvenčí, budete jí muset postavit do cesty hydroizolaci

Bojujete s vlhkostí v interiéru? Vlhké zdi, fleky, zatuchlý vzduch a možná i plísně, které budou způsobovat problémy především astmatikům a alergikům. Boj s vlhkostí, to je běh na dlouhou trať.

Možná postačí častější větrání

Nejprve musíte zjistit příčinu vlhkosti. Pokud jste nedávno vyměňovali okna za nová, plastová, možná se u vás hromadí vlhkost právě kvůli nim. Nová okna totiž lépe těsní, tím pádem nedochází k cirkulaci vzduchu. Zkuste tedy více a častěji větrat a nakupte odvlhčovače. Pokud to nepomůže, dostává se k vám vlhkost pravděpodobně z okolí - ze vzduchu či z půdy. V tomto případě pomůže hydroizolace.

Kdy hydroizolaci provést?

Nejvýhodnější je myslet na hydroizolaci ještě před tím, než začnete stavět. Obzvlášť pokud se váš stavební pozemek nachází blízko vodního toku či v oblasti s vysokou vlhkostí vzduchu, je lepší myslet na prevenci a s hydroizolací počítat od počátku. Nebo ji alespoň provést dřív, než dům zateplíte.

Hydroizolace obvodového zdiva zabrání vlhkosti v průniku do interiéru. Můžete ale také nechat hydroizolaci umístit do nepodsklepených podlah. Nedostane se k vám tak ani vlhkost z půdy.

Pokud jste na hydroizolaci během stavby domu nepomysleli, ale teď ji potřebujete, ještě není pozdě. Existují i šetrné metody, při kterých se neporuší zateplovací systém. Půjde sice o složitější proces, ale konečně se zbavíte vlhkosti.

Co když si vlhkosti nebudete všímat?

Vlhkost nepodceňujte. Možná se vám zdá, že nejde o nic vážného a vlhké stěny hodláte přehlížet. To se vám ale může vymstít. Nejenže riskujete výskyt zdraví škodlivých plísní, kterých se jen tak nezbavíte. Dlouhodobá vlhkost může také způsobit poškození konstrukce stavby.

 

Právě se děje

Další zprávy