Hromosvod dokáže ochránit majetek i lidské životy

Andrea Berniová
30. 3. 2012 5:57
Máte hromosvod, nebo stále váháte, zda do něj budete investovat?
Foto: Reuters

Blesk je vlastně velice silný elektrický výboj, který, pokud zasáhne objekt, dovede napáchat hodně škod - na elektroinstalaci a elektrických přístrojích, ale i na samotných budovách - například kvůli vzniklému požáru. Dokáže ohrozit nejen majetek, ale především lidské životy, a to již zmíněným požárem, nebo když dojde k úrazu elektrickým proudem. Dům proto musí být před bleskem chráněn. Jestli hromosvod (neboli bleskosvod) ještě nemáte, nebo už je ve špatném stavu, zjednejte nápravu. Přes zimu bouřky nehrozily, ale ty jarní a hlavně letní už tu brzy budou.

Víte, jak funguje?

Hromosvod dokáže jímací soustavou zachytit úder blesku do objektu, systémy svodů bleskový proud bezpečně odvedou do uzemňovací soustavy a ta ho rozvede do země. Díky uzemňovací soustavě se pak bleskový proud rozptýlí. Hromosvod ale musí být správně, tedy i odborně instalován - firmou, která k tomu má oprávnění. Také je potřeba zajistit jeho pravidelnou revizi, a to nejpozději každých pět let, aby byl stále funkční. Co se týče materiálů, nejlepší vodivost má měď, můžete mít i nerezovou ocel. Dnes se nejčastěji používají slitiny hliníku. Bývají snadno tvarovatelné, mají dobrou elektrickou vodivost a také dlouhou životnost.

Neriskujte, vsaďte na jistotu

Hromosvod podle vyhlášky musejí mít hlavně školy a zdravotnická zařízení, činžovní domy a domy postavené na návrší. Pokud se vás ani jedno z toho netýká, nemáte vyhráno. Blesk může váš dům zasáhnout i tak. Vyhnout se instalaci hromosvodu a tak ušetřit, to se nakonec vůbec nemusí vyplatit.

Úder blesku dokáže způsobit obrovské škody na majetku a ohrozit i lidské životy. Pokud máte pocit, že by hromosvod váš dům hyzdil, budete se muset rozhodnout, zda je pro vás vzhled domu důležitější než jeho ochrana. Nebo si můžete nechat uložit hromosvod do zdí či pod omítku. Vystavíte se tím ale riziku, že pokud blesk váš dům zasáhne, může se poškodit omítka a také hrozí požár.

 

 

Právě se děje

Další zprávy