Hluk škodí zdraví. Nepouštějte ho k vám domů

Andrea Berniová
22. 3. 2012 7:46
Hluku se můžete bránit - dveřmi, okny i zateplením
Armádní letecký den, to znamená především hodně velký rámus proudových letadel.
Armádní letecký den, to znamená především hodně velký rámus proudových letadel. | Foto: Ondřej Besperát

Domov má být klidným zázemím a člověk by se v něm měl cítit dobře. Nadměrný hluk v okolí ale může způsobit, že si neodpočinete ani doma. Nemůžete spát ani relaxovat, nemůžete se na nic soustředit, máte špatnou náladu.

Nadměrný hluk má navíc nepříznivé účinky na lidské zdraví. Nejlepší je samozřejmě už při koupi pozemku či nemovitosti nebo při jejím pronájmu sledovat, jak je její okolí hlučné, zda se nenachází například u frekventované silnice. Pokud už je ale na takové úvahy pozdě, neznamená to, že se s hlukem musíte smířit.

Pomohou rolety či izolační skla

Od nadměrného hluku vám pomohou například izolační skla do oken či dveří. Taková skla jsou silnější a skládají se z několika tabulí. Existují také dveře, které mají protihlukovou úpravu. Jsou vybaveny zvukově izolačními doplňky a dělí se do různých kategorií podle toho, jak moc dokážou tlumit hluk. Takovéto dveře si můžete pořídit i tehdy, když chcete mít klid jen v určité místnosti domu, třeba v ložnici nebo pracovně.

Do oken - i do těch střešních - si můžete pořídit venkovní (neboli předokenní) rolety. Nejsou totiž určeny pouze ke stínění. Ty bytelnější chrání nejen před hlukem, ale i před vloupáním. Můžete také dům vybavit keramickou fasádou. Ta totiž dobře akusticky izoluje.

Zateplení izoluje i hluk

I stěny domu mohou propouštět méně hluku. To pokud do nich umístíte izolační desky a otvory a spoje vyplníte izolační pěnou. Pomůže také celkové zateplení domu. Dobře zateplená fasáda totiž izoluje tepelně, ale i akusticky. Nejen že se k vám dostane méně hluku, ale také ušetříte za vytápění.

 

Právě se děje

Další zprávy