Hledáte přírodní stavební materiál? Zkuste ekopanely

Andrea Berniová
14. 1. 2013 8:12
Stavba z ekopanelů je rychlá a čistá. Tento materiál nabízí také velmi dobrou tepelnou i akustickou izolaci
Z čeho bude postavený váš dům? Zkuste ekopanely
Z čeho bude postavený váš dům? Zkuste ekopanely | Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud plánujete na jaře začít se stavbou domu, už byste měli přemýšlet o tom, jaké stavební materiály použijete. Půjde o dřevostavbu, nebo o zděný dům? A co třeba dům z ekopanelů?

Můžete mít zdi ze slámy

Jak již označení napovídá, jde o ekologický stavební materiál. V jeho složení najdete hlavně lisovanou slámu a papír (tedy recyklovanou lepenku). Neobsahuje naopak žádná pojiva ani nátěry, je tedy recyklovatelný.

Z ekopanelů se staví obvodové zdi, ale i příčky oddělující jednotlivé místnosti. Panely se zkrátka vždy upraví tak, aby měly vhodné rozměry. Jejich montáž je navíc poměrně rychlá. Následná úprava panelů je jen na vás. Na obvodové stěny samozřejmě můžete nanést fasádu, příčky pak pokrýt malbou, obklady či tapetami.

Dobrá izolace je velkou výhodou ekopanelů

Myslíte, že takové panely nemohou dostatečně izolovat? Nemusíte se bát. Ekopanely nabízejí velmi dobrou zvukovou i akustickou izolaci. Jsou také pevné. Mohou se hodit i tehdy, když uvažujete jen o zabudování stropních podhledů. Právě jejich dobrá izolace bude v tomto případě výhodou.

Nemusíte mít z ekopanelů celý dům, stačí třeba jen příčky. Tento typ panelů by vám mohl vyhovovat více než sádrokartonové desky. Ekopanely totiž nabízejí lepší akustickou izolaci, jsou odolnější a dokonce i levnější. Mají také poměrně vysokou nosnost: můžete na ně připevnit závěsný nábytek, radiátory či zábradlí.

Ekopanely zaručují nízkou energetickou náročnost stavby. Montáž panelů je rychlá, suchá a nepříliš pracná. Pokud tedy hledáte ekologický, přírodní materiál, s nímž bude stavba rychlá a kvalitní, přemýšlejte právě o ekopanelech.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy