Hlavně pohodlí a styl. Jak vybrat sedací soupravu

Andrea Berniová
15. 5. 2013 18:00
Sedačka může být rozkládací, někdy také nabízí úložný prostor
Kožená sedací souprava vypadá luxusně
Kožená sedací souprava vypadá luxusně | Foto: ISIFA/Thinstock

Sedací souprava nemůže v obývacím pokoji chybět. Jakou ale vybrat? Záleží na dalším vybavení interiéru a jeho stylu, na preferencích i prostorových a finančních možnostech.

Důležité také je, kolik lidí bude trávit svůj čas v obývacím pokoji - podle toho se volí velikost sedací soupravy.

Sedačka musí nabízet dostatek pohodlí. Co se týče potahového materiálu, může být sedací souprava z textilu, ale i z kůže či koženky.

Sedačka z kůže se neušpiní

Kožená sedačka je odolná a vypadá luxusně. Její další výhodou je, že se na rozdíl od té textilní tak snadno nezašpiní. Pokud ji polijete, stačí ji jen otřít. Když se o koženou sedačku pečuje, vydrží dlouho. Prodávají se různé prostředky určené přímo k péči o kůži.

Sedací nábytek do obývacího pokoje může mít různé podoby a velikosti. Sedačka bývá dvojmístná či trojmístná. Oblíbeným typem sedací soupravy je ta rohová. Doplňkem k sedačce mohou být křesla či taburety.

Sedačka může být také rozkládací a někdy nabízí úložný prostor. To se hodí, když je byt malý a úložného prostoru příliš nenabízí.

Konstrukce může být kovová či dřevěná

Kvalita je důležitá. Nepříliš kvalitní sedací soupravě se mohou brzy začít rozjíždět švy, nebo bude její potahový materiál vypadat opotřebovaně. Potah může být snímatelný. To je velká výhoda, dá se totiž snadno vyprat či vyměnit za nový.

Potah může být třeba z bavlny, anebo z mikrovlákna. Bývá jednobarevný, ale i vzorovaný. Vždy je třeba brát v potaz i celkově zařízení obývacího pokoje. Pestrý potah se vzory se nehodí pro každého.

Důležitá je kvalitní konstrukce sedací soupravy - bývá například ze dřeva či z dřevotřísky. Nejodolnější je ale ocelová konstrukce. Sedačka může být i z ratanu.

 

Právě se děje

Další zprávy