Fototapety: Můžete mít doma les, moře i velkoměsto

Andrea Berniová
13. 6. 2013 20:00
Tapety vytvořené z fotografie dokážou interiér nejen oživit, ale také ho opticky zvětšit

Nudný interiér lze oživit mnoha způsoby. Stačí vymalovat pokoj výraznější barvou a hned vypadá jinak. Na stěnách se také mohou dobře vyjímat samolepky, které jsou určeny právě ke zdobení stěn či nábytku. Ti zručnější si mohou na stěně vytvořit vlastní malbu, ať už podle šablony či podle vlastní fantazie.

Další možností jsou tapety. Mohou být omyvatelné, jednobarevné i vzorované. Co třeba pokrýt celou stěnu velkou fotografií? Zkuste fototapety.

Chcete mít na stěně Eiffelovu věž, nebo květy?

Fototapety nabízejí nepřeberné množství motivů. Časté jsou fotografie přírody, tedy lesů, luk či vodopádů, vrcholků hor, mořských pobřeží a pralesů. Zajímavě vypadají i fotografie známých staveb či center světových metropolí, oblíbené jsou ale i detailní záběry květin či vody, dřeva a hornin. Pro dětské pokoje jsou tu tapety s kreslenými postavičkami.

Velkou výhodou fototapet je, že kromě ozvláštnění místnosti ji mohou také opticky zvětšit. Třeba fototapeta s motivem rozlehlé louky či mořské hladiny nalepená na jedné ze stěn zajistí, aby pokoj vypadal větší.

Papírové a vliesové fototapety

Fototapety se vyrábějí v různých rozměrech. Podle toho pak bývají rozdělené na několik dílů, které se k sobě musejí při připevňování tapet pečlivě přiložit tak, aby motiv na všech částech navazoval.

A jak fototapety přilepit na zeď? Nejsnadnější to bude se samolepicími fototapetami. Ale i připevnění tapet pomocí lepidla se dá zvládnout. Bude potřeba koupit speciální lepidlo na tapety.

Co se týče typů fototapet, klasikou jsou papírové tapety. Jde zkrátka o potištěný papír, který ale mívá různou gramáž (může tedy být slabší či silnější). Existují také vliesové fototapety. Jsou tvořené textilními vlákny a dobře se s nimi pracuje.

 

Právě se děje

Další zprávy