Film Urbanized se věnuje městskému designu

Andrea Berniová
12. 4. 2012 5:08
V kině Světozor uvidíte v květnu snímek o urbanistických projektech

Praha - Zajděte na dokument o designu. Přesněji o designu světových hlavních měst, ale i měst celkově. Přesně to nabídne film Urbanized, třetí pokračování trilogie (předcházely filmy Helvetica a Objectified) od režiséra Garyho Hustwita. Dokument je exkurzí do dvanácti světových metropolí. Zkoumá široké spektrum urbanistických projektů. Ukazuje, že města mají velký vliv na život lidí, a poskytuje i výpovědi známých světových architektů, územních plánovačů a autorů strategií.

Promítání filmu, který bude v angličtině s českými titulky, se uskuteční 26. května v kině Světozor v rámci festivalu reSITE a bude spojené s debatou. Zúčastní se jí urbanisté, architekti a odborníci - čeští i světoví. Jistá je účast hlavního městského designéra Odboru územního plánování města New York.

Uvidíte Bogotu i New York

Hustwit se věnuje tomu, jak udělat život ve městě bezpečným, přívětivým a pohodlným a také jak zajistit jeho udržitelnost v budoucnu. Ve filmu Hustwit ukazuje různá řešení těchto problémů: síť cyklostezek v Bogotě, hlavním městě Kolumbie, ale také přeměnu opuštěné nadzemní dráhy v New Yorku na odpočinkovou a pěší zónu. Představí se vám modernistická Brazília či spontánně vznikající design na okrajích jihoafrických a indických aglomerací. Cílem je otevřít globální diskuzi o budoucnosti našich měst.

Design města ovlivňuje náš život

Režisér Gary Hustwit původně vůbec neuvažoval o natočení trilogie. Po natočení prvního filmu Helvetica se ale rozhodl, že vytvoří ještě film o průmyslových výrobcích a průmyslovém designu Objectified. Nakonec vznikl i třetí film - Urbanized. Režisér v něm chtěl vyjádřit, že to, kde žijeme, jak se přepravujeme, kde pracujeme a jak odpočíváme, nám přímo diktuje fyzický design města.


 

Právě se děje

Další zprávy