Feng-shui pomůže rozproudit energii v bytě

JKab
18. 1. 2012 20:59
Ve světě je stále populárnější původně čínské učení  s názvem doslova znamenajícím "vítr a voda", feng-šuej. Co může poradit při zařizování bytu?
Foto: Profimedia.cz

Jak si postavit dům, uspořádat byt, zjistit, která léčivá bylina vám pomůže v tomto životním období, feng-shui by vám mělo dát všechny odpovědi, které potřebujete k rovnováze a zahnání negativních vlivů.

Dle teorie jde o to načerpat přirozenou energii "čchi", vesmírnou sílu, jejíž chápání má zjevně lecos společného s panteistickým myšlením a s tím, jak mnohé kultury mluví o lidské duši (první použití pojmu bylo však nepěkné - označovalo totiž možné výpary ze špatně pohřbených mrtvol).

Takto pojatá spiritualita následovně učí, že člověk je ovlivňován buď nebeskou nebo pozemskou čchi a následovně pěti klasickými čínskými elementy - železem, zemí, ohněm, vodou a dřevem. Celkové tabulce, v níž jsou zaneseny tyto vlivy se říká Pa-Kua (osm symbolů) a slouží jako základní nástroj vykladačům osudu. Jedná se vlastně o dvě tabulky, z nichž první přiřazuje k světovým stranám přízviska nebes (jih), větru (jihozápad), vody (západ), hory (severozápad), země (sever), hromu (severovýchod), ohně (východ) a jezera (jihovýchod). Druhá verze tabulky pracuje se stejnými názvy, ale světové strany přiřazuje jinak.

Ke každému směru je přiřazen specifický vliv na naši duševní aktivitu a podle toho musíme uspořádat své okolí, abychom některé vlivy blokovali a jiné zase posílili.

V tomto modelu například je vypouklé zrcadlo vhodné pro široké šíření energie po bytě a mělo by být zavěšeno hned naproti dveřím, zvonky mohou harmonizovat mezilidské vztahy v domě a kaučukovníky (alespoň dle některých zkušeností) přinášejí smůlu, ačkoliv zmíněná zkušenost odborníka na feng-shui se v tomto případě opírala o řecké, nikoliv čínské poznatky.

Jako u všech metod, které vám radí "dělej tohle a tvůj život se zlepší", aniž by to mohly empiricky dosvědčit, je možno feng-šuej a s ní spojené reorganizace bytu vnímat jako výmysly lidí, kteří magické myšlení dovedli ad absurdum. Na druhé straně, jedná se o svého druhu duchovní rituál, který participantovi umožňuje koncentraci a usilování o lepší vztah se světem a jako takový je každopádně užitečný.

 

Právě se děje

Další zprávy