Fasádu pražského Národního divadla čeká rekonstrukce

ČTK, ab
9. 5. 2012 5:44
Opravu fasády a dalších součástí budovy provede firma OHL ŽS

Praha - V červnu začne rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla v Praze. Fasádu opraví stavební společnost OHL ŽS, ta vyhrála výběrové řízení s cenou 78,8 milionu korun bez daně. S firmou již vedení divadla podepsalo smlouvu. Soutěž byla vypsána už na počátku roku 2010. Předpokládalo se, že rekonstrukce fasády bude stát 160 milionů korun bez DPH. Podle plánu by náročné práce měly probíhat do konce roku 2015.

Fasáda u Národní bude první

Rekonstrukce je rozdělena na čtyři samostatné etapy - podle čtyř stran budovy. Začne se tou částí fasády, která směřuje k Národní třídě. V první etapě se také opraví všechny balkony a terasy. Následovat bude oprava fasády, která směřuje k Divadelní ulici a pak té, která je vidět z Ostrovní ulice. Jako poslední se pak oprav dočká fasáda směřující k Vltavě.

Opravovat se budou i malby a balkony

Čím dříve bude rekonstrukce dokončena, tím lépe - důležité je, aby provoz divadla byl omezen jen na nezbytně nutnou dobu. Oprava se plánovala už několik let. Doposud prošla rekonstrukcí střecha, zábradlí a sousoší trig. Nyní mají být opraveny hlavně umělecké prvky z kamene, ale také omítky či štuky, mříže, nástěnné malby, okna a dveře, už zmíněné balkony a terasy a další části budovy. Součástí projektu bude i vnější stožárové osvětlení budovy, dlažba či balustrádové zábradlí mostu nad Divadelní ulicí.

Společnost OHL ŽS je multioborovou stavební firmou. Stavby realizuje v České republice i v zahraničí. Zaměřuje se na pozemní i podzemní stavby, inženýrské a energetické stavby, ale i na dopravní, železniční, silniční a dálniční stavby a také na stavby vodohospodářské a ekologické.

 

Právě se děje

Další zprávy