Fakta a mýty o exekuci: O dům přijít nemusíte

td
2. 2. 2012 3:49
Oznámení o exekuci ještě neznamená ztrátu střechy nad hlavou, domluva často vše vyřeší
Foto: Thinkstock

Exekuce představuje noční můru všech majitelů nemovitostí. Ne každý má ale jasnou představu, co tento pojem skutečně zastupuje. Mylná představa obsahuje zabavení veškerého majetku i domu, popřípadě nutnost se okamžitě odstěhovat.

Co ale ve skutečnosti exekuce znamená? Jedná se pouze o dočasné omezení týkající se nakládání s domem či bytem, kterému se však lze poměrně snadno vyhnout. Stačí vědět, na co si dávat pozor.

Co je to exekuce?

Soudní nařízení na exekuci nemovitosti přichází zpravidla kvůli nesplaceným dluhům. Zmocněný exekutor je tak povinen zastavit majetek dlužníka, ze kterého je potom uhrazena dlužná částka. S exekucí souvisí také případná dražba nemovitosti, která však nemusí znamenat ukončení exekučního procesu. Pokud ani prodej domu nezajistí kompletní splacení celé částky, rozhodne soud o nejvhodnějším způsobu dalšího vymáhání dluhu. Exekuce tak může být uvalena i na účet nebo mzdu dlužníka.

Včasné placení ochrání před případným postihem

Exekuce ale není nevyhnutelná, jakmile se majitel nemovitosti doví o rozhodnutí o exekuci, měl by kontaktovat zmocněného exekutora a pokusit se dohodnout podmínky splácení. V případě menších částek se nabízí okamžité splacení, u vyšších dluhů se nabízí možnost několika splátek.

Základem pro klidné spaní je však včas splácet veškeré dluhy. Pokud nastane problém s financemi, je lepší se pokusit dohodnout přímo s věřitelem a najít mírnější řešení. Pomoc můžete najít také ve vaší bance.

 

Právě se děje

Další zprávy