Experti varují: příliš velké mrakodrapy škodí ekonomice

ČTK ČTK
15. 1. 2012 14:31
Dokončení rekordně vysokých staveb znamenalo většinou začátek krize
Foto: Karel Toman

Londýn - Mezi výstavbou mrakodrapů a nástupem hospodářské krize existuje souvislost. Tvrdí to alespoň analytici banky Barclays Capital v letošní zprávě Skyscraper Index. Investoři by si tak měli dělat největší starosti o vývoj ekonomiky v Číně nebo v Indii.

V posledních 140 letech se dokončení nejvyšších staveb časově krylo s obdobím hospodářských problémů, jako byla hluboká hospodářská deprese ve Spojených státech na přelomu 20. a 30. let, finanční krize v Asii ve druhé polovině 90. let nebo globální úvěrová krize z posledních roků, připomíná Barclays.

Jako příklad analytici uvádějí newyorský Empire State Building, který byl otevřen v roce 1931. Vůbec první mrakodrap patřící pojišťovně Equitable Life vyrostl v New Yorku v první polovině 70. let 19. století v období pětileté recese.

Věže Petronas Towers v malajském Kuala Lumpuru se otevřely v roce 1998, tedy v době, kdy Asii zasáhla ekonomická krize. Nejvyšší budova světa, dubajský mrakodrap Burdž Chalífa, byl dokončen krátce před tím, než se tento emirát ocitl na pokraji bankrotu.

Mrakodrapy teď rostou v Číně a Indii

Něco přes polovinu mrakodrapů na světě je v současnosti rozestavěných v Číně. Počet výškových staveb se v této nejlidnatější zemi světa má do roku 2017 zvýšit ze současných 75 na 141. V Indii, zemi s druhým největším počtem obyvatel na světě, investoři plánují během příštích pěti let vybudovat 14 nových mrakodrapů vyšších než 240 metrů. V současnosti jsou tam pouze dva takové budovy.

"Pokud se potvrdí trend z minulosti, současný stavební boom v Číně a Indii může pouze odrážet špatné umístění kapitálu, které může v příštích letech vést ke korekci," tvrdí podle agentury Bloomberg analytici z Barclays Capital.

Indická ekonomika v loňském třetím čtvrtletí zpomalila růst pod sedm procent, nejníže za více než dva roky. V Číně se ceny obytných domů v prosinci propadly čtvrtý měsíc v řadě.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy